Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevésbé érdeklik a szlovákiai magyarokat a magyar médiumok

2023. március 8., szerda 07:53

Egy most publikált kutatás szerint egyre kevesebb magyar sajtóterméket olvasnak a szlovákiai magyarok, ehelyett a szlovák és szlovákiai magyar lapokat részesítik előnyben. Lampl Zsuzsanna szociológus 2021-ig vizsgálta a szlovákiai magyarok médiafogyasztását.

A kutatás alapján internetet a szlovákiai magyarok 80,3 százaléka használ, ezen belül internetes újságokat 61 százalék olvas. Azonban egyre kevésbé ragaszkodnak a magyar médiumokhoz. De nem mindig volt ez így, a kilencvenes években egyértelműen a magyar tévék, rádiók és a magyar nyelvű sajtó dominált.

A kilencvenes években még a televíziós szokásaikat is a magyar médiumok uralták, ugyanis az MTV1 és MTV 2 volt a legnépszerűbb csatorna a szlovákiai magyarok körében, ahogyan a rádiók esetében is a Petőfi, valamint a Kossuth volt a legtöbbet használt. De a kereskedelmi televíziózás ezt felülírta, mert megjelenésével a magyarországi közszolgálati csatornák vesztettek népszerűségükből, és helyüket előbb a magyar, majd a szlovák nyelvű kereskedelmi adók vették át.

2003-tól 2014-ig terjedő időszakra is érvényes maradt a korábbi tendencia, vagyis hogy a szlovákiai magyarok elsősorban mindig is a magyarországi tévéket preferálták. A többi kereskedelmi csatorna megjelenése és térnyerése után az RTL Klub és a TV2 továbbra is megőrizte vezető pozícióját, bár 2014-re csökkent a nézettségük

– olvasható a tanulmányban.

A 2021-es kutatás adatai alapján azonban már a Markíza a legnépszerűbb tévécsatorna a szlovákiai magyarok közt 81,5 százalékkel, a második helyezett pedig az RTL Klub 77,1 százalékkal – írja a Napunk.sk.

Majd jött az internet

A sajtó esetében az 1990-es években a szlovákiai magyar országos sajtót (77,8%) olvasták, ezt követte a magyar nyelvű regionális sajtó (35%) és a magyarországi sajtó (26%), illetve a szlovák országos (20,3%) és regionális (11%) sajtó.

2021-ben azonban már

a nyomtatottak között magyarországi lapok nem szerepeltek, de a szlovákiai magyarok jó helyen álltak. 

Az online sajtó esetében már azonban nem ilyen meggyőző a magyar nyelvűek helyzete. Az első tíz legolvasottabb online hírportál között hat szlovák, három szlovákiai magyar, és egy magyarországi portál szerepel.

Ezt a szerző azzal magyarázza, hogy sokkal inkább a saját országaikkal foglalkoznak az internetfelhasználók. Emellett az internet nyújtotta lehetőségek miatt egyre változatosabbak az olvasási szokások.

(Borítókép: A pozsonyi főtér. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok