Index Vakbarát Hírportál

Oroszellenes tüntetés volt Tbilisziben, könnygázzal oszlattak a rendőrök

2023. március 8., szerda 13:31

A georgiai rendőrség kedd este Tbilisziben könnygáz bevetésével oszlatta szét a parlament épületénél tüntető tömeget. A tiltakozók a külföldi ügynökökről szóló törvény ellen demonstráltak, miután a képviselők első körben elfogadták a vonatkozó jogszabályt. Szalome Zurabisvili államfő közölte, támogatja a tüntetőket és megvétózza a törvényt.

A kormányzó Georgiai Álom párt által támogatott törvény elfogadása esetén az történne, hogy minden, a működési költségének több mint 20 százalékát külföldről kapó szervezetet „külföldi ügynökként” azonosítanának. A törvényjavaslat szerint ha ez elmarad, akkor súlyos bírság szabható ki az érintettekre.

Az ellenzék szerint a javaslat megbélyegző, és akadályozza a georgiai civil társadalom lehetőségeit, valamint csorbítja a média függetlenségét.

Giorgi Garibasvili miniszterelnök korábban Berlinben támogatásáról biztosította a törvényt, amit azzal indokolt, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek „az európai és a nemzetközi szabványoknak”.

Országunk jövője nem függhet és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és külföldi országok kiszolgálóitól

– fogalmazott Garibasvili.

A törvényt első körben kényelmes többséggel fogadta el kedden a parlament. Bírálói szerint 

az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a másként gondolkodók ellen alkalmaznak.

Több ezer tüntető európai uniós és amerikai zászlókkal vonult a parlament elé, és azt skandálta: „Nemet mondunk az orosz törvényre!”

A Twitteren több olyan bejegyzés is megjelent, melyek szerint az Egyesült Államok a kijevi Majdan-téren történtekhez hasonlóan polgárháborús helyzetet akar teremteni Georgiában is.

Szerdán is tüntetést szerveznek

A georgiai televíziós felvételeken is látni lehetett, amint a feldühödött tüntetők összecsapnak a rohamrendőrökkel, akik később könnygázt vetettek be. Egy helyi televízió szerint a rendőrség vízágyút is bevetett a tiltakozó tömeg szétoszlatására.

A georgiai kormány tájékoztatása szerint több rendőr is megsérült az összecsapásokban, és a hatóságok felszerelésében is kárt okoztak a tüntetők. Szerdára újabb tiltakozást hirdettek a parlament elé – írja a BBC.

Szalome Zurabisvili államfő – aki hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodik – keddi videóüzenetében közölte: támogatja a Tbilisziben tüntetőket. Megerősítette, hogy megvétózza a törvényt, és ebben a formában biztos nem írja alá.

Az Egyesült Államok és az EU is elítéli a törvényjavaslatot

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője szerint a törvénytervezet óriási visszalépést jelentene, és sértené azokat a jogokat, amelyek központi szerepet játszanak a georgiai nép törekvéseiben.

Az Európai Unió jelenleg vizsgálja Georgia tagjelölti státuszra vonatkozó kérelmét. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pedig arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslat összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és normákkal.

(Borítókép:   AFP)

Rovatok