Index Vakbarát Hírportál

A WHO rasszizmus miatt rúgta ki regionális igazgatóját

2023. március 8., szerda 20:49

Menesztette fajgyűlölettel és zaklatással vádolt nyugat-csendes-óceáni igazgatóját, a japán Kaszai Takesit az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

„Az állítások alapos megvizsgálása és a Csendes-óceán nyugati térségéért felelős regionális bizottsággal és a végrehajtó tanáccsal történt konzultáció után visszavontuk a regionális igazgató megbízatását” – áll a Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgató által szerdán a tagállamokhoz intézett e-mailben.

A szervezet zéró toleranciát előíró politikájával összhangban lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy hivatali kötelezettségmulasztás történt. 

A WHO történelmében most először fordult elő, hogy felmentettek tisztségéből egy regionális igazgatót.

A WHO által végzett belső vizsgálat, amelynek eredményét a héten ismertették Genfben a szervezet végrehajtó tanácsával, megállapította, hogy Kaszai Takesi rendszeresen zaklatta a munkatársait Ázsiában, többek között „agresszív kommunikációval, nyilvános megalázással és rasszista megjegyzésekkel”.

Magas rangú WHO-igazgatók az ülésen elmondták, hogy Kaszai Takesi „mérgező légkört” teremtett, a személyzet tagjai megtorlástól tartottak, ha ellentmondtak neki, és bizalomhiány volt iránta a szervezetben.

Több, Kaszai Takesi irányítása alatt dolgozó WHO-alkalmazott közölte, hogy a regionális igazgató a saját országa, Japán javára visszaélt a Covid–19-védőoltással kapcsolatos kényes információk megosztásával.

Tavaly januárban indult a belső vizsgálat

Néhány nappal azután, hogy az AP amerikai hírügynökség tavaly januárban beszámolt arról, hogy Kaszai Takesit több mint harminc alkalmazott vádolta meg írásban fajgyűlölettel, visszaéléssel és etikátlan magaviselettel, a főigazgató bejelentette, hogy belső vizsgálat indult a regionális igazgató ügyében.

A japán orvos 2019-ben került a regionális igazgatóság élére, előzőleg több mint tizenöt éven át dolgozott az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetében.

A nyugat-csendes-óceáni regionális igazgatóság alá 1,9 milliárd fős összlakossággal 37 ország – közöttük Kína, Japán, Ausztrália, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám, Kambodzsa és Dél-Korea – tartozik – írta az MTI.

Rovatok