Index Vakbarát Hírportál

Berlinben hamarosan félmeztelenül is mehetnek a nők a nyilvános uszodákba

2023. március 10., péntek 10:33

A város döntése értelmében hamarosan a nők félmeztelenül úszhatnak Berlinben a nyilvános uszodákban. Korábban több panasz is érkezett a nőket ért diszkriminációra, így a hatóságok egyetértettek abban, hogy a nőknek joga van félmeztelennek lenni az uszodákban.

Hamarosan a nők félmeztelenül úszhatnak a berlini nyilvános uszodákban a város hatósági döntése alapján. Mindez azután történt, hogy az egyik szabadtéri strandról kidobtak egy nőt hiányos öltözete miatt, aki ezért jogi lépéseket tett. Egy másik nőt még decemberben figyelmeztettek egy uszodában „fedetlensége” miatt.

A hatóságok egyetértettek abban, hogy a két nő diszkrimináció áldozata lett, és közölték, hogy a berlini uszodák minden látogatójának joga van félmeztelenül járni. A döntést minden bizonnyal üdvözölni fogják az úgynevezett Freikörperkultur (magyarra fordítva: szabad testkultúra) hívei.

A Németországba látogató külföldieket gyakran meglepi – és néha zavarja is – a tavakban lubickoló, parkokban horkoló vagy szaunákban izzadó meztelen németek látványa. Németország azonban egy olyan ország, amely a nyilvános meztelenkedést bizonyos körülmények között helyénvalónak és egészségesnek tartja – teszi hozzá a BBC cikke.

Tavaly nyáron az alsó-szászországi Göttingen és az észak-rajna–vesztfáliai Siegen engedélyezte a nők számára a félmeztelen úszást. A berlini uszoda üzemeltetője, a Berliner Bäderbetriebe valójában nem változtatott a szabályzatán, amely szerint a fürdőruhának takarnia kell a nemi szerveket.

Rovatok