Index Vakbarát Hírportál

Közel félmillió fonttal segítené Nagy-Britannia a franciákat

2023. március 10., péntek 18:32

Rishi Sunak úgy számol, ennyiből meg lehet akadályozni, hogy valaki Franciaországból egy lélekvesztőn megpróbáljon eljutni a brit partokhoz.

478 millió fontot, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 207,6 milliárd forintot ad a brit kormány Franciaországnak az elkövetkezendő három évben, hogy ennek segítségével tartóztassák fel a La Manche-on csónakokkal vagy kisebb rozoga hajókkal szerencsét próbáló migránsokat – jelentette be Rishi Sunak brit miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Sunak, aki már napok óta ezt a témát tematizálja az Egyesült Királyságban, a sajtótájékoztatón elárulta, ezt az összeget egy új, Franciaországban létesített fogda megépítésére, illetve több száz új francia rendőr szolgálatba állítására szánják, amivel lehetőleg sikerül megakadályozni, hogy valaki így induljon neki a veszélyes útnak.

A bejelentésre azután került sor, hogy a brit miniszterelnök Párizsba látogatott, hogy a francia elnökkel találkozzon, amit Sunak a brit–francia kapcsolatok „új kezdetének” nevezett.

Ugyanakkor Sunaknak abban nem sikerült megegyeznie, hogy az Egyesült Királyságba érkezőket Franciaország visszafogadja.

Erről Macron azt mondta, egy ilyen megállapodásnak nem az Egyesült Királyság és Franciaország között, hanem az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kéne megszületnie.

A sajtótájékoztatón emellett a francia elnök rámutatott: az elmúlt években összesen 55 szervezett bűnözői használatot számoltak fel, amire Sunak úgy reagált: „Nem szabad engedni, hogy a bűnözők döntsék el, ki jusson be az országba”.

Mint arra az Independent emlékeztet, a brit kormány az elmúlt évtizedben közel 300 millió eurót fizetett Franciaországnak hasonló célokra, most ennél nagyobb összeget fizetnének ki az elkövetkezendő három év alatt.

A hivatalos adatok szerint idén eddig három hónap alatt közel háromezren érkeztek ilyen módon a brit partokra, míg tavaly összesen 46 ezren léptek be illegálisan az Egyesült Királyságba a francia partról indulva.

Rishi Sunak mostani diplomáciai látogatása egyébként a brexit óta nagyon rossz irányba forduló brit–EU kapcsolatokat hivatott javítani.

A brit miniszterelnök útja először azért Párizsba vezetett, mert a francia elnöknek nagy beleszólása van az unió jövőjébe, és szerette volna feledtetni elődje, Liz Truss baklövését, aki korábban, még kormányfőjelöltként úgy fogalmazott: nem tudja eldönteni, hogy a francia elnök barát vagy ellenség.

Hogy e célját Sunak elérte-e, majd csak a jövő dönti el, azonban az Sunak számára mindenképp jót jelent, hogy a sajtótájékoztatót viszonylag vidám, felszabadult légkör jellemezte.

Mint arról még korábban beszámoltunk, a két politikus nemcsak az illegális migrációról tárgyalt a mostani találkozón, hanem Ukrajna támogatásáról is. 

Rovatok