Index Vakbarát Hírportál

Nem nyugszanak a franciák, csaknem 400 ezren vonultak utcára a nyugdíjreform miatt

2023. március 11., szombat 19:31

Ismét nagyszabású tüntetés volt március 11-én, szombaton Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt.

Franciaországban folytatódnak a sztrájkok, szombatra újabb tüntetéseket szerveztek a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozók.

A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt. Az intézkedést azzal indokolják, hogy egyre kevesebb fiatal jut egyre több idős emberre, így a nyugdíjrendszer nem fenntartható.

A munkabeszüntetések a stratégiai ágazatokat is érintik, ugyanis az olajfinomítók leállításával a munkavállalók erős nyomást gyakorolhatnak a francia kormányra, hiszen sztrájkjuk miatt üzemanyaghiány alakulhat ki a benzinkutakon – írja az Euronews.

A Le Figaro szerint szombaton csaknem 400 ezren tüntettek Franciaországban. A Twitteren több felvétel is megjelent, ahol a demonstrálók és a rohamrendőrök között dulakodás alakult ki.

A korábbi tiltakozó napokon is rengetegen vonultak utcára, kedden a részvétel rekordot döntött. A rendőrség szerint 1,28 millióan, a CGT szakszervezet szerint 3,5 millióan tüntettek több mint kétszáz városban.

A szakszervezetek szombatra és március 15-re, a törvénytervezet végleges szövege elfogadásának napjára hirdettek újabb utcai tüntetéseket. 

Más javaslat is született

Ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a francia kormány a minimumnyugdíj havi összegét, és azt hosszú távon a minimálbér 80 százalékában állapítaná meg.

A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. Élisabeth Borne miniszterelnök szerint a reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség.    

Az elmúlt három évtizedben több nagy nyugdíjreformot is elindítottak a francia kormányok a társadalom elöregedésének és a nyugdíjkassza deficitessé válásának kompenzálására, és valamennyit jelentős tiltakozó megmozdulások kísérték.

Jóllehet Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az Európai Unióban, annak megemelése nagyon népszerűtlen: a franciák 68 százaléka nem támogatja a javaslatot az Ifop-Fiducial közvélemény-kutató intézet felmérése szerint.

Rovatok