Index Vakbarát Hírportál

Prágában már megemlékeztek március 15-ről

2023. március 11., szombat 17:19

Magyar emlékhelyek megkoszorúzásával és ünnepi rendezvényekkel emlékeztek meg a csehországi magyarok szombaton az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról.

A központi ünnepséget, amelyet a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ) rendezett több más szervezettel együtt, szombaton délelőtt Prágában tartották – számolt be az MTI.

A csehországi magyar szervezetek és a prágai magyar nagykövetség képviselői Baranyi András nagykövettel az élen koszorúkat és virágokat helyeztek el II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál a Kisoldali téren, amely már hagyományosan a márciusi megemlékezések központja Csehországban.

Szabó János, a magyar szövetség prágai helyi egyesületének elnöke a megemlékezésen elhangzott ünnepi beszédében méltatta a több mint másfél évszázaddal ezelőtti márciusi események történelmi jelentőségét, valamint azok tanulságait a mai magyarság számára. 

A megemlékezést a prágai magyar nagykövetségen ünnepi fogadás követte, amelyen a csehországi magyar szervezetek és közélet képviselői vettek részt.

A prágai Ady Endre Diákkör (AED) a hét végén ismét megtartotta a Márciusi Mulatságok elnevezésű hagyományos rendezvényét, amelyen a Kárpát-medencei országokban működő magyar diákklubok tagjai találkoznak a nemzeti ünnep alkalmával.

A CSMMSZ brünni helyi egyesülete és a Kazinczy Ferenc Diákklub tagjai a dél-morvaországi nagyvárosban március 15-én újra megkoszorúzzák a magyar jakobinusok emléktábláját a Spilberg várhegyen.

A morva-sziléziai Ostraván pedig ünnepi klubtalálkozó lesz, ahol a résztvevők előadást hallgatnak meg a történelmi esemény jelentőségéről.

Rovatok