Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok átneveznék Oroszországot, Dmitrij Medvegyev felháborodott

2023. március 12., vasárnap 07:55

Kijev megvizsgálja a 25 ezer ember által aláírt petíciót, amely Oroszország átnevezését követeli. A volt orosz elnök válaszul „náci disznók birodalmának” nevezte Ukrajnát.

Mint megírtuk, Volodimir Zelenszkij arra a petícióra reagálva, amelynek szerzője azt javasolja, hogy Oroszországot hivatalosan nevezzék át Moszkóviának, azt kérte Denisz Smihal miniszterelnöktől, hogy vonjon be szakértőket a kérdés tanulmányozásába.

A petíció szerzője szerint Oroszország történelmi neve Moszkóvia, ezért számos kifejezést, köztük az oroszt moszkvaira, az „Orosz Föderáció” megnevezést pedig „Moszkvai Föderációra” kell cserélni. Ezt azzal indokolja, hogy az európai nyelvekben és néhány ázsiai nyelvben is ezt a nevet használták, továbbá számos 16. és 19. századi történelmi térképen is ez az elnevezés szerepel.

Azt is megállapítják, hogy Oroszország mindössze 301 éve létezik, mégpedig 1721. október 22. óta, amikor Nagy Péter cár a Moszkvai Királyságot „Orosz Birodalomnak” nyilvánította. A petíciót 25 ezer ember írta alá, így a kérdés az elnök elé került.

Zelenszkij megjegyezte: a petícióban felvetett kérdés alapos megfontolást igényel mind a történelmi és kulturális kontextus, mind a lehetséges nemzetközi jogi következmények szempontjából.

Felháborodtak az oroszok

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és a biztonsági tanács elnökhelyettese azonban nem hagyta szó nélkül az ukránok javaslatát: miután Zelenszkijt „a legfőbb ukrán nácinak” és Ukrajnát „náci disznók birodalmának” nevezte, megfogalmazta a saját javaslatát Ukrajna átnevezésére:

A legfőbb kijevi náci azt az utasítást adta, hogy fontolják meg Oroszország Moszkóviává való átnevezését. Nos, mit is mondjak, mi erre a válaszunk? Ukrajna átnevezése, de nem, természetesen nem Hoholjandiára és nem is Malorosszijára. Csak Disznó Bandera Birodalomra

– írta Dmitrij Medvegyev a Twitteren.

(Borítókép: Dmitrij Medvegyev. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

Rovatok