Index Vakbarát Hírportál

Alaposan megváltozik a túrázás eddigi rendszere Nepálban

2023. március 14., kedd 11:53

Öt évvel azután, hogy a nepáli kormány megtiltotta az egyedül kalandozóknak a Mount Everest megmászását, most a korlátozást az egész országra kiterjesztette.

Nepálban van a világ nyolc legmagasabb hegye, de a gyönyörű túraterületeiről is ismert. Mostantól azoknak az utazóknak, akik távoli régiókban szeretnének túrázni, állami engedéllyel rendelkező idegenvezetőt kell fogadniuk, vagy csatlakozniuk kell egy csoporthoz.

Amíg a túrázás mint iparág virágzik az országban, és az államkasszába rengeteg bevétel folyik be belőle, addig sok egyéni túrázó eltéved, aminek a kutatási és mentési költségei szintén jelentősek.

Ha egyedül utazik, vészhelyzet esetén senki nem tud segíteni – mondja Mani R. Lamichhane, a Nepál Idegenforgalmi Hivatal igazgatója a CNN-nek. Hozzátette: a városokba jó utazgatni, de a távoli hegyekben nem megfelelő az infrastruktúra.

AMIKOR A TURISTÁK ELTŰNNEK, VAGY HOLTAN TALÁLJÁK ŐKET, MÉG A KORMÁNY SEM TUDJA KÖVETNI ŐKET, MERT TÁVOLI ÚTVONALAKAT VÁLASZTOTTAK.

A vidéki túrázók eltűnése mellett Lamichhane szerint az engedély nélküli idegenvezetők és cégek is problémát jelentenek. Ezek a cégek, amelyek nem regisztrálnak a kormánynál, nem fizetnek adót, és – állítja az idegenforgalmi igazgató – munkahelyeket vesznek el a nepáliaktól.

Volt néhány olyan eset, amikor a trekkingegyesület arra kért bennünket, hogy állítsuk le ezeket a jogosulatlan műveleteket 

– mondja. Hozzátette: a turisztikai egyesületek ezt már régóta igénylik.

A hegymászó- és túravezető-közösség tagjainak vegyes a véleménye az új döntésről. Ian Taylor, egy nagy múltú nepáli túravezető cég tulajdonosa szerint a lépésnek van értelme, mivel egyre többen próbálkoznak nehéz mászásokkal Nepálban.

„A dolgok drasztikusan megváltoztak a régióban az évek során. Régebben csak tapasztalt túrázókat és hegymászókat látott a régióban, sokan közülük idegenvezető nélkül utaztak, és teljesen önellátóak voltak” – fogalmazott.

Most azonban sokkal többen utaznak a régióban, és a legtöbben turisták, nem pedig túrázók, akiknek tapasztalt idegenvezetők segítségére van szükségük.

Taylor hozzáteszi, hogy a nepáli kormánynak nincs lehetősége minden egyes vízumkérelmezőt külön megvizsgálni, ezért döntött úgy, hogy általános tilalmat vezet be.

Mint olyan ember, aki szereti a hegyeket és járja a világ hegyvidéki régióit, rendkívül kiábrándítónak tartja, hogy a jelenség idáig jutott. Állítása szerint sohasem akarták korlátozni az embereket. A nepáli helyzet azonban nagyon egyedi, és változtatásokra van szükség – húzta alá.

(Borítókép: Zakir Hossain Chowdhury / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok