Index Vakbarát Hírportál

A háború árnyékában születhet meg a világraszóló béke

2023. március 15., szerda 06:31

Minden esély megvan arra, hogy végre béke legyen Azerbajdzsán és Örményország között – jelentette ki kedden Ilham Alijev azeri elnök.

„Úgy gondolom, hogy jó esélyünk van a megállapodásra, különösen úgy, hogy tavaly októberben Azerbajdzsán és Örményország elismerte egymás területi integritását és szuverenitását. Jó lenne előbb-utóbb aláírni egy ilyen megállapodást” – idézte az államfőt az elnöki sajtószolgálat, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az azerbajdzsáni elnök hangsúlyozta, hogy országa a nemzetközi jog alapján öt alapelvet dolgozott ki a békemegállapodáshoz. Szavai szerint a békeszerződést ezen elvek alapján lehetne aláírni.

Alijev szerint Azerbajdzsán álláspontja két megközelítésen nyugszik: egyrészt egy békeszerződés aláírása Örményországgal, másrészt párbeszéd az Azerbajdzsán területén élő örményekkel.

Emlékeztetett arra, hogy március 5-én Azerbajdzsán megbízottja találkozott a Karabahban élő örményekkel. Azt is elmondta, hogy kormánya meghívta a karabahi örmény közösség képviselőit, hogy látogassanak el Bakuba a kapcsolatok és a kommunikáció javítása érdekében.

Rovatok