Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult a filmsztár párja

2023. március 15., szerda 12:26

Elpusztult „a világ legmagányosabb bálnája”, egy Kiska nevű kardszárnyú delfin, amely több mint négy évtizede élt egy kanadai élményparkban, az utóbbi bő egy évtizedben teljesen egyedül egy nagy medencében.

A 47 évesnek vélt orkát, más néven gyilkos bálnát 1979-ben ejtették fogságba az Atlanti-óceán északi részén, az izlandi partok közelében, ahonnét rögtön a kanadai Ontario tartományban, a Niagara-vízesés közelében fekvő Marineland élményparkba került.

A vízi vidámparkban Kiska néhány évig együtt volt egy másik kardszárnyú delfinnel, Keikóval, akivel együtt fogták ki a tengerből, és aki később a Szabadítsátok ki Willyt! című családi filmdráma címszereplőjeként vált világhírűvé. Keikót 1985-ben eladták egy mexikói akváriumnak, végül a SeaWorld floridai tengeri élményparkba került.

A kanadai élménypark arról tájékoztatta hétfőn a hatóságokat, hogy Kiska, aki az utolsó fogságban élő kardszárnyú delfin volt Kanadában, a múlt héten pusztult el, de halála okát nem közölték. 

A Peta állatvédő szervezet úgy tudja, hogy az állat bakteriális fertőzésben múlt ki.

Az MTI beszámolója szerint az állatvédők már régóta követelték a medencéjében teljesen egyedül élő orka szabadon engedését és a visszahelyezését az óceánba.

Egy helyi lappal az élménypark azt közölte, hogy a gyilkos bálna egészségi állapota a közelmúltban sokat romlott annak ellenére, hogy a személyzet és egy nemzetközi állatorvoscsapat intenzív kezelésben részesítette. Pénteken boncolást végeztek rajta, ennek eredménye azonban nem ismert.

Rovatok