Index Vakbarát Hírportál

Putyin szövetségesének rokona miatt kerülhet bajba Donald Trump

2023. március 15., szerda 14:36

A Donald Trump közösségimédia-vállalata ellen tavaly indított büntetőeljárásban részt vevő New York-i szövetségi ügyészek az ügyet ismerő források szerint vizsgálni kezdték, hogy a vállalat megsértette-e a pénzmosási törvényeket, amikor feltételezhetően nyolcmillió dollárt fogadtak el orosz forrásból.

A vállalat – a Trump Media, amely Trump Truth Social nevű platformjának tulajdonosa – eredetileg azért került büntetőjogi vizsgálat alá, mert előkészületeket tett egy lehetséges fúzióra a Digital Worlddel. 

Tavaly év vége felé a szövetségi ügyészek két olyan, összesen nyolcmillió dolláros kölcsönt kezdtek vizsgálni, amelyet a Trump Media részére utaltak át a karibi térségből. A két ismeretlen szervezetet a The Guardian információi szerint Vlagyimir Putyin egyik szövetségesének a rokona irányítja.

A büntetőeljárás kiterjesztése azzal fenyeget, hogy késlelteti a Trump Media és a Digital World közötti összeolvadás befejezését, amely a tőzsdei bevezetés mellett akár 1,3 milliárd dollárnyi tőkét biztosítana a vállalatnak és a Truth Socialnek. Még ha a Trump Mediát nem is vonják felelősségre a tranzakciók miatt, Trump imázsának nem tesz jót az eset a 2024-es amerikai választások előtt.

Putyin szövetségesének rokonától származnak a pénzek

Az továbbra sem világos, a Trump Media milyen mértékben érintett a pénzmosás ügyében. A törvények széles körben megkövetelik az ügyészektől annak bizonyítását, hogy a vádlottak tudatában voltak-e annak, hogy a pénz valamilyen jogellenes tevékenységből származik, és a tranzakciót úgy tervezték, hogy a forrását elrejtsék.

A pénzmosás miatt indított büntetőeljárások azonban jellemzően közvetett bizonyítékokon alapulnak, amelyek azt mutatják, hogy a szóban forgó pénz valószínűleg nem törvényes forrásból származik – mondták jogi szakértők.

Az első kétmillió dolláros kifizetés a Trump Media részére 2021 decemberében történt, amikor a vállalat az összeomlás szélén állt, miután a Digital Worlddel tervezett egyesülés – amely milliókat hozott volna a vállalatnak – elmaradt. 

A Trump Mediának átmeneti kölcsönre volt szüksége, hogy a vállalatot a felszínen tartsa. Az átutalás a Paxum Bankot jelölte meg kedvezményezettként, bár a váltó egy ES Family Trust nevű szervezetet jelölt meg hitelezőként. Két hónappal később egy váratlan, második hatmillió dolláros kifizetés érkezett a Trump Media számlájára az ES Family Trusttól – derült ki az átutalási bizonylatból.

Noha látszólag úgy tűnik, hogy a Trump Mediának elutalt összeg két különálló szervezettől – először a Paxum Banktól, másodszor az ES Family Trusttól – származik, az ES Family Trust vagyonkezelője, Angel Pacheco a jelek szerint egyidejűleg a Paxum Bank igazgatója is volt.

A New York déli kerületének ügyészi hivatala által vizsgált orosz kapcsolat középpontjában a Paxum Bank egyik résztulajdonosa áll – 

egy Anton Postolnikov nevű személy, aki a jelek szerint Putyin szövetségesének, Alekszandr Szmirnovnak a rokona.

Szmirnov, aki az orosz ellenőrzésű Roszmorport tengeri vállalatot vezeti, 2017-ig az orosz kormány központi hivatalában dolgozott. Ezt megelőzően 2014-ig Oroszország első igazságügyminiszter-helyettese volt, és Putyin első két elnöki ciklusának nagy részében az elnöki végrehajtó hivatalban dolgozott.

Rovatok