Index Vakbarát Hírportál

Kudarcba fulladhat Moszkva terve, de újabb támadás jöhet

2023. március 15., szerda 12:08

Ugyan Bahmut bevétele óriási nehézséget jelentett Oroszországnak, Vlagyimir Putyin máris új tervet ötlött ki annak érdekében, hogy gyorsítsák nyugati előrenyomulásukat. Az elemzők azonban úgy látják, kétséges az oroszok terve a jelentős emberveszteség miatt.

Egy kelet-ukrajnai, súlyosan bombázott falu egy kis, jellegtelen házából Andrij Tuman éjjel-nappal irányítja zászlóalját, hogy sakkban tartsa a fokozódó orosz támadásokat. Amit az ukrán erők már régóta mondanak Bahmutban, az északabbra, Luhanszk térségében is megtörténik – még több orosz csapatot, fegyvert és támadást rendel alá Moszkva annak érdekében, hogy azonnali áttörést érjen el.

A Tumannak jelentő orvosok súlyos veszteségekről számoltak be az elmúlt hetekben, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a keleti és déli fronton dúló harcok árát mindkét fél drágán megfizeti. A távoli lövések dübörgése állandóan hallatszik, miközben Tuman a bázisán a tüzérségi csapások összehangolásán dolgozik.

Február eleje óta az oroszok körülbelül 40-50 támadási kísérletet hajtottak végre, de mindegyiket visszavertük 

– mondta el a Reutersnek a 45 éves férfi, aki magát icskeriaiként azonosítja, Oroszország déli, csecsenföldi régiójának történelmi nevét használva, ahol két háborúban is harcolt.

Beszélt arról is, hogy az oroszok nemrégiben megváltoztatták a támadás irányát, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a Kreminától nyugatra fekvő, ukrán ellenőrzés alatt álló Liman felé vezető utat vegyék be. A bekerítési kísérlet alján a jelek szerint Szoledár áll, 

ami azt jelenti, hogy egy Bahmutnál jóval nagyobb terület lenne sebezhető.

Ez lehetővé tenné Oroszország számára, hogy gyorsítsa előrenyomulását nyugat felé, miután hónapok óta megrekedtek. 

„Ez a második fő irány (Bahmut után), ami nagyon érdekes az oroszok számára, mert ha eljutnak Limanig, akkor azon túl ott van Kramatorszk és Szlovjanszk. Ez egy »harapófogó« fenyegetést jelent majd, ezért harcolnak ezért a területért olyan intenzíven – ugyanis nem kevésbé fontos, mint Bahmut” – vélekedett Tuman.

Kudarcba fulladhat Moszkva terve

Egyes elemzők szerint bár ez lehet Moszkva szándéka, kételkedtek abban, hogy képes lesz ezt megvalósítani, tekintettel arra, hogy Oroszország milyen nehézségekbe ütközött a gyakorlatilag elhagyatott és súlyosan romos Bahmut városának meghódításakor.

Az oroszoknak komoly létszámra lenne szükségük ahhoz, hogy bevegyék a Szlovjanszk–Kramatorszk–Kosztyantinivka vonalat, ezért valószínűtlennek tartom, hogy ez sikerüljön, tekintettel az általuk eddig elszenvedett veszteségekre

– mondta Andrij Tuman.

A harcok és a tüzérségi ütközetek nyomai gyakorlatilag mindenütt visszaköszönnek. Házakat és üzleteket romboltak le, kiégett katonai járművek hevernek a környező erdőkben, a fegyverek pedig hangosan szólnak, amikor az oroszok északkeleti állásait lövik.

Minden vérontás ellenére a háború leállt.

Oroszország csak fokozatos előnyre tett szert Bahmut körül, amelyet nyolc hónapja próbál elfoglalni. Tuman elmondta, hogy szerinte a februári hevesebb támadások valószínűleg Oroszország offenzíváját jelentik, amelyre nyugati katonai szakértők már télen számítottak.

Az ukrán zászlóalj fokozatosan bővítette erejét, dróncsapatokkal és néhány nehézfegyverrel, köztük tankokkal, és bár a morál továbbra is magas, Tuman pedig népszerű vezető, a parancsnokok a növekvő fáradtságról vallottak.

Az igazat megvallva nagyon kimerültek vagyunk. Ez az egyetlen probléma, a motivációnk ugyanis hatalmas

– jelentette ki Szerhij Pavlovics pszichológiai támogatásért felelős parancsnokhelyettes.

Ami Ukrajna ellentámadási kísérletét illeti, Tuman szerint erre hamarosan sor kerülhet. A melegebb időjárás miatt a földutakat sártenger lepte el, ami meggátolja a teherjárművek haladását. Tuman úgy látja, hogy reális esély az ellentámadásra áprilisban mutatkozik.

(Borítókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok