Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor útnak indul

2023. március 15., szerda 19:20

Orbán Viktor miniszterelnök Törökország fővárosába, Ankarába utazik a Türk Államok Szervezetének (más néven Türk Tanács) csúcstalálkozójára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

A miniszterelnök szerda délután még Kiskőrösön mondott beszédet a március 15-i forradalom évfordulóján, amirőlitt számoltunk berészletesen.

Havasi Bertalan most azt közölte, hogy a kormányfő Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán és Törökország vezetőivel tárgyal csütörtökön.

A Türk Tanács ugyanis rendkívüli találkozót tart, amelyet Ilham Alijev azeri elnök hívott össze. 

A találkozó legfontosabb témája a februári törökországi–szíriai földrengés és a katasztrófa humanitárius következményei lesz. Ezen túl Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd több türk tagállam elnökével a csúcstalálkozó napján – derült ki Havasi Bertalan közléséből.

A türkök egyébiránt a márciusi 15-i ünnepségen is képviseltették magukat: a fentebb felsorolt hat állam műfordítóinak díjakat adtak át azután, hogy lefordították Petőfi Sándor verseit. Ezt követően a díjazottak el is szavalták anyanyelvükön Petőfi Sándor egyik versét.

Rovatok