Index Vakbarát Hírportál

Immár 190 halálos áldozata van a Freddynek

2023. március 15., szerda 06:33

Immár 190 halálos áldozata van a Freddy trópusi viharnak a délkelet-afrikai Malawiban – közölte az ország katasztrófavédelmi hivatala kedden.

A déli féltekén valaha jegyzett egyik legerősebb vihara halottak tömegét és durva rombolás nyomait hagyta maga után Malawiban és Mozambikban. Freddy, amely egyúttal potenciálisan a leghosszabb ideig fennmaradó trópusi ciklon, ezekben a napokban már a második körét teszi meg a térségben.

Zimbabweans were making fun of how weak Cyclone Freddy is now its causing havock in Malawi, this is what they were wishing for...Lets learn to praise God when natural disasters skip us!!! #CycloneFreddy pic.twitter.com/7FsokyEWcI

— ZimViral (@ZimViral) March 14, 2023

Miközben kedden továbbra is heves esők áztatták Malawi területét, 584-en megsérültek, 37 embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván – derült ki a helyi katasztrófavédelem közleményéből.

Am told this is Chikwawa. Kma this Freddy cyclone has hit us hard. pic.twitter.com/quOhmfPORF

— Nyamubalawaka** (@GloryThundu) March 14, 2023

A ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében keletkezett. Először végighaladt az Indiai-óceán déli része felett, majd február 21-én elérte Madagaszkárt. Áthaladt a szigeten, és február 24-én elérte Mozambikot, majd Zimbabwét.

Schools are being shut down in Malawi over safety concerns ... Cyclone Freddy wreaked havoc in Mozambique *#CycloneFreddy pic.twitter.com/KLRJ3cKA7e

— Peché Africa ** (@pmcafrica) March 14, 2023

A heves esők mindkét országban áradásokat okoztak; több mint 171 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, és nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá, írja az MTI.

(Borítókép: Amos Gumulira / AFP)

Rovatok