Index Vakbarát Hírportál

Török elnök: Ankara hozzájárul Finnország felvételéhez a NATO-ba

2023. március 17., péntek 16:10

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. A NATO főtitkára üdvözölte a lépést.

Erdogan azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott négyszemközti megbeszélésüket követően – adta hírül az MTI.

A török államfő reményét fejezte ki, hogy a török parlament még

a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Mint fogalmazott: Finnország tagságával a NATO még inkább megerősödve játszik aktív szerepet a globális biztonság és stabilitás megőrzésében. 

Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek – tette hozzá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteki, az MTI által idézett nyilatkozatában üdvözölte Recep Tayyip Erdogan török elnök ankarai bejelentését, miszerint Törökország hozzájárul Finnország csatlakozásához a szövetséghez.

Ez erősíteni fogja mind Finnország, Svédország és a NATO biztonságát is. Remélem, hogy a török parlament a lehető leghamarabb megszavazza a csatlakozási ratifikációt

– jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly júniusi madridi NATO-csúcstalálkozón valamennyi tagország „történelmi" döntést hozott arról, hogy Finnországot és Svédországot meghívja a szövetségbe, amely a két ország kapcsolatát is megerősítette a NATO-val. Felhívta a figyelmet, hogy a ratifikációs folyamat mihamarabbi lezárása minden tagállam érdeke, akik egyetértenek abban, hogy Finnországnak és Svédországnak a lehető leghamarabb teljes jogú taggá kell válnia. Hozzátette: mindkét ország kétoldalú védelmi biztosítékokat kapott számos NATO-országtól, köztük az Egyesült Államoktól, az Egyesült Királyságtól, Németországtól és Franciaországtól.

Elképzelhetetlen tehát, hogy a NATO ne reagálna, ha Finnországot vagy Svédországot támadás érné. Számunkra fontos a biztonságuk

– hangsúlyozta Stoltenberg.

A török elnök azonban már korábban is hangsúlyozta, a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ott élő tagjainak kiadatását követelik. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért.

„Svédország továbbra is biztos abban, hogy a NATO tagja lesz, dacára Törökország azon döntésének, hogy egyelőre csak Finnország csatlakozását ratifikálja – jelentette ki pénteken Tobias Billström svéd külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva. Az MTI tudósítása szerint Billström leszögezte:  A kérdés, nem az, hogy Svédország NATO-tag lesz-e, hanem az, hogy mikor".

Rovatok