Index Vakbarát Hírportál

Halak milliói főttek meg a folyókban Új-Dél-Walesben

2023. március 18., szombat 11:23

Egy ausztrál város lakói arra ébredtek, hogy több millió haltetemet találtak a folyókban. A nagymértékű halpusztulásról először péntek reggel érkezett jelentés az új-dél-walesi Menindee városból.

Több millió haltetemet találtak a folyóvízben egy új-dél-walesi város lakói péntek reggel. Az állami hatóságok szerint a jelenség a Darling-Baaka folyót – amely része a Murray Darling-medencének, Ausztrália legnagyobb folyórendszerének – sújtó, jelenleg is tartó hőhullám következménye.

A helyiek elmondása alapján ez a legnagyobb halpusztulás, amely a várost sújtotta, de már három évvel ezelőtt is észleltek hasonló esetet.

Egyre gyakoribb

A hőhullámok gyakoribbá, intenzívebbé és hosszabb ideig tartóvá váltak az ember által okozott éghajlatváltozás miatt. Az ipari korszak kezdete óta a világ már mintegy 1,1 Celsius-fokot melegedett, és a hőmérséklet tovább emelkedik, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik jelentősen a kibocsátást.

A BBC-nek nyilatkozva Graeme McCrabb, Menindee lakója „szürreálisnak” nevezte a jelenséget. Elmondása szerint a helyiek arra számítanak, hogy még több hal pusztul el, mivel a már bomló halak több oxigént vesznek el a vízből.

Menindee-ben a hőmérséklet szombaton várhatóan 41 Celsius-fok lesz.

A BBC szerint a halpusztulás rávilágít a Murray Darling-medence problémáira. A Murray Darling ökoszisztémájának egészségére a szárazság és a megnövekedett emberi felhasználás is hatással van.

Rovatok