Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják a leggyakrabban használt abortusztablettát az Egyesült Államokban

2023. március 18., szombat 17:32

Egy bírósági eljárásban döntés születhet arról, hogy az Egyesült Államok teljes területén betiltják azt az abortusztablettát, amelyet a leggyakrabban alkalmaznak. Mindeközben Wyoming lett az első amerikai állam, amely saját hatáskörben betiltotta az abortusztablettákat.

Az abortusztabletták szedése a leggyakoribb módszer a terhességmegszakításra az Egyesült Államokban. Texasban Matthew Kacsmaryk bíró – Donald Trump korábbi elnök kinevezettje – várhatóan hamarosan döntést hoz arról, hogy egy gyakran használt abortusztablettát, a mifeprisztont szabad-e árusítani az Egyesült Államokban. 

A bírósági döntés országszerte korlátozhatja a gyógyszeres terhességmegszakításhoz való hozzáférést. A mifepriszton egy otthon is bevehető tabletta,

AZ AMERIKAI TERHESSÉGMEGSZAKÍTÁSOK TÖBB MINT FELÉNÉL EZT ALKALMAZZÁK. 

A bírónak egy texasi abortuszellenes csoport által benyújtott keresetről kell döntenie, amely szerint a gyógyszer biztonságosságát soha nem vizsgálta megfelelően a gyógyszereket jóváhagyó amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Joe Biden elnök kormánya korábban azzal érvelt, hogy a mifeprisztontabletta használatát, hatásait a tudomány kellő mértékben alátámasztotta.

Wyomingban már most betiltották az összes tablettát 

Mindeközben Mark Gordon wyomingi kormányzó aláírt egy törvényt, amely az összes abortusztablettát betiltotta a tagállamban. A törvényjavaslat, amelyet az állam republikánus irányítású törvényhozása a hónap elején fogadott el,

ILLEGÁLISSÁ TESZI „BÁRMELY GYÓGYSZER FELÍRÁSÁT, KIADÁSÁT, TERJESZTÉSÉT, ELADÁSÁT VAGY HASZNÁLATÁT ABORTUSZ ELŐIDÉZÉSE VAGY VÉGREHAJTÁSA CÉLJÁBÓL”.

A törvény megszegése akár hat hónap börtönnel és 9000 dolláros bírsággal is büntethető. A szabályozás – amely július 1-jén lép hatályba – hatálya nem terjed ki az esemény utáni tablettákra vagy az olyan nők védelmét szolgáló kezelésekre, akiknek az egészsége vagy élete veszélyben van. A szabályozás hatálya alól kivételt képez még a „természetes vetélés kezelése a jelenleg elfogadott orvosi irányelvek szerint” – írta a BBC.

Antonio Serrano, a wyomingi Amerikai Polgárjogi Unió (ACLU) érdekvédelmi igazgatója bírálta a törvényjavaslatot, mondván, hogy „az ember egészségének, nem pedig a politikának kell irányítania a fontos orvosi döntéseket – beleértve az abortuszról szóló döntést is”. Wyomingban egyébiránt mindössze egy klinika végez abortuszt – a Jacksonban található Women’s Health & Family Care Clinic.

A republikánus Mark Gordon azt is elmondta: ha rajta múlna, akkor engedélyezné, hogy már vasárnaptól kezdve törvényerőre emelkedjen egy másik törvényjavaslat, amely még szélesebb körben tiltaná meg az abortuszt. Egy ilyen tilalom azonban bírósági kihívásokkal nézhet szembe, sőt a kormányzó szerint ugyanez várhat az abortusztablettás rendelkezésre is. 

Abortuszháború zajlik az egész országban 

Wyoming állam egyike azon államoknak, ahol abortusztilalmakkal kapcsolatos jogi harcok folynak, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszt legalizáló 1973-as Roe kontra Wade ítéletet. Több mint egy tucat államban hoztak közel teljes abortusztilalmat, de a szabályozások közül többet felfüggesztettek a bíróságok.

Több állam is korlátozásokat vezetett be az abortusztablettákra vonatkozóan: sok helyen a tabletták beszerzése előtt kötelező személyes orvosi látogatást írnak elő.

Rovatok