Index Vakbarát Hírportál

A mexikói elnök szerint azért drogoznak az amerikaiak, mert hiányzik a szeretet

2023. március 19., vasárnap 06:45

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerint azért nyúlnak drogokhoz olyan sokan az Egyesült Államokban, mert egyre több a feszültség a családokban, és hiányzik az embereknek a szeretet, a testvériség és az ölelés.

A mexikói elnök szerint a kérdésben nagy felelőssége van az amerikai kormányzatnak, amelynek több figyelmet és pénzt kellene fordítania a prevencióra, valamint az esetkezelésre – írja a Fox News.

A konzervatív amerikai tévécsatorna honlapján azt taglalják, hogy Andrés Manuel López Obrador mostani nyilatkozatával valószínűleg csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy Mexikóból a helyi drogkartellek mennyi fentanilt juttatnak át az Egyesült Államokba. 

A heroinnál ötvenszer-százszor erősebb drog csak a 2021-es évben több mint 70 ezer amerikai ember halálát okozta.

A mexikói elnök már korábban is több fórumon hangoztatta, nem igaz az, hogy hazájában fentanilt állítanak elő, és más országokba szállítanak a drogból. Azt ugyanakkor már többen feltárták, hogy mexikói drogkartellek kínai alapanyagokból állítják elő és csempészik át az Egyesült Államok területére a fentanilt. 

TAVALY A HATÓSÁGOK HATEZER TONNÁT FOGLALTAK LE A DÉLI HATÁRNÁL EBBŐL A KÁBÍTÓSZERBŐL.

Andrés Manuel López Obrador pénteki nyilatkozatában nem beszélt ezekről az esetekről, csak az amerikai társadalom morális, pszichés állapotán sajnálkozott, és a szomszédos ország vezető politikusait hibáztatta a drogkrízisért.

Szándékosan szabadították el a drogjárványt?

A Fox News emlékeztetett, hogy Merrick Garland amerikai főügyész korábban azt mondta: Mexikó ugyan segíti az Egyesült Államokat a drog elleni küzdelemben, a helyi kartellek mégis szándékosan szabadították rá a drogjárványt a szomszédos országra, amely ellen a főügyész szerint nem lépett fel kellő erővel a mexikói kormány. Az elmúlt időszakban politikai hovatartozástól függetlenül több amerikai törvényhozó, közszereplő a kartellek terroristaszervezetté nyilvánítását követelte, és minél előbbi katonai beavatkozást sürgettek.

Andrés Manuel López Obrador nem először hívta fel a figyelmet magára különös gondolataival, korábban egy olyan fotót tett ki a Twitterre, amelyen szerinte egy manószerű, mitológiai erdei szellem látható. Az aluxet ábrázoló fotót a mexikói elnök szerint egy mérnök készítette idén a Yucatán-félszigeten, ahol egy új vasútvonal építése zajlik, ám a legtöbb hozzászóló szkeptikus volt ezzel kapcsolatban, és arra figyelmeztetik az elnököt, hogy a fotó már két évvel ezelőtt is megjelent.

A maja hiedelem szerint a manók apró, csintalan lények, amelyek erdőkben és mezőkön élnek, valamint hajlamosak arra, hogy tréfát űzzenek az emberekkel. A poszt egyik fotója egy jukaték-maja régészeti lelőhelyen található prehispán szobrot ábrázol, míg a másik képen egy fán gubbasztó, izzó szemű lény látható.

Rovatok