Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi okozta a négy katona halálát az ukrán kiképzőközpontban

2023. március 20., hétfő 06:36

A Csernyihiv megyei Desznában található ukrán katonai kiképzőközpont március 19-én arról számolt be, hogy egy előző napi „rendkívüli incidens” következtében négy ukrán katona életét vesztette. Az ukrán állami nyomozó iroda megállapítása szerint egy felrobbanó gránát okozta a katonák halálát.

Csernyihiv megyében, a Bölcs Jaroszlav hercegről elnevezett 169. Deszna kiképzőközpontban „rendkívüli helyzet” alakult ki, melynek következtében négy katona életét vesztette – írja a Kyiv Independent. Az ukrán állami nyomozó iroda előzetesen megállapította, hogy 

lőgyakorlat közben egy gránát felrobbant, ami négy katona halálát okozta.

A nyomozó iroda munkatársai azonnal a helyszínre siettek, megkezdték az eset kivizsgálását és tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. A fegyverek kezelésére vonatkozó szabályok (Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 414. cikkelye) megsértése miatt büntetőeljárást indítottak – értesült az Ukrajinszka Pravda.

A desznai katonai kiképzőközpont Ukrajna szárazföldi haderejének katonáit képezi ki. A települést korábban többször is megtámadta már Oroszország. A város Kijevtől északkeletre, Csernyihiv régióban található, a közelben több laktanya és egy kiképzőbázis is van. 2022 májusában 87 ember halt meg Deszna városában egy orosz légicsapásban, ami a háború azon szakaszában a legtöbb halálos áldozatot követelő légicsapás volt.

Egy orosz katonai szóvivő a történtek napján azt mondta, hogy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú rakéták csapást mértek az ukrán tartalékosokra egy Deszna melletti kiképzőközpontban és egy másik helyszínen.

Rovatok