Index Vakbarát Hírportál

Sorsfordító találkozó kezdődött, Vlagyimir Putyin a kínai elnökkel tárgyal

2023. március 20., hétfő 16:04

Megkezdődött az orosz és a kínai elnök moszkvai találkozója, és már az is kiderült, hogy mi mindenről egyeztet Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping.

Múlt hét pénteken vált hivatalossá, hogy a kínai elnök Moszkvába utazik, és találkozik az orosz elnökkel. Azóta, a hétvégén beindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy mi mindenben egyezhet meg a két fél.

A kínai kormányzat a találkozó előtt közölte, hogy az elnök azért utazik Moszkvába, hogy segítsen tető alá hozni egy békét Ukrajnában. Az ukrajnai háborúról szóló hétfői közvetítésünkben már beszámoltunk arról, hogy Hszi Csin-ping megérkezett Moszkvába.

Nemrég az orosz és kínai hírügynökség pedig arról is beszámolt, hogy megkezdődött a két fél találkozója. A RIA Novosztyi által megosztott videón az látható, hogy a felek miként üdvözölték egymást.

Sky News tudósítása szerint Vlagyimir Putyin üdvözölte a kínai elnöknek azt a tervét, amely az ukrajnai konfliktus kezeléséről szól. Mint mondta: megtekintette kínai kollégája békejavaslatát, és tiszteletben tartja a véleményét.

Putyin ezután gratulált Hszi Csin-pingnek ahhoz, hogy nemrég újraválasztották a tisztségében, és arról is beszélt: irigyli azt a gyors fejlődést, amelyen Kína keresztülment az utóbbi évtizedekben. Ezután hozzátette, hogy Moszkvának és Pekingnek sok közös célja és feladat van, amelyek érdekében együttműködhetnek a következő években.

A kínai elnök válaszában drága barátjának nevezte az oroszok elnököt, és azt mondta: biztos benne, hogy Vlagyimir Putyint az orosz választópolgárok a jövő évi elnökválasztáson továbbra is támogatni fogják.

Az ön erőskezű vezetésének köszönhetően Oroszország jelentős előrelépéseket tett az utóbbi években

– mondta Hszi Csin-ping Putyinnak.

Hozzátette: a kínai fél a történelemben mindig is nagy figyelmet fordított az Oroszországgal ápolt kapcsolatokra, hiszen két nagy kiterjedésű országról van szó, amelyeket szoros stratégiai együttműködés fűz össze.

Volt egy kisebb diplomáciai gaffé

Mindeközben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egy közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a kínai elnök a 2024-es választásról beszélt. Az orosz elnök ugyanis hivatalosan még nem jelentette be azt, hogy ismét jelölteti magát. 

Peszkov leszögezte: a kínai elnök azt nem jelentette ki, hogy Vlagyimir Putyin indul a 2024-es választáson.

Hszi elnök mindössze a bizalmát fejezte ki az iránt, hogy az oroszok támogatni fogják Putyint, ha indul, és az ebbéli bizalmat csak osztani tudjuk vele

– közölte a szóvivő.

Putyin véleménycikket írt a találkozó apropóján 

A Hszinhua kínai hírügynöksaég számolt be arról, hogy Vlagyimir Putyinnak a People's Daily nevű kínai lapban megjelent egy cikke a találkozó kezdetével egy időben.

Az orosz elnök „Oroszország és Kína: egy jövőbeli partnerség” című cikkében azt írta: arra számít, hogy a kínai elnökkel folytatott egyeztetése „egy új, erőteljes lendületet” tud adni az orosz-kínai kétoldalú együttműködésnek.

Hozzátette azt is, hogy a látogatás az orosz-kínai kapcsolatok „különleges természetének” bizonyítéka, és ezek a kapcsolatok mindig is a kölcsönös bizalomra, egymás szuverenitásának tiszteletben tartására épültek.  Az orosz elnök azt írta, hogy az orosz-kínai kapcsolatok a történelemben még sosem voltak ilyen szorosak,

ÉS SZERINT A JÖVŐBEN VÁRHATÓAN MÉG A MOSTANINÁL IS SZOROSABBAK LESZNEK.

Putyin végül azt is hozzátette, hogy Oroszország és Kína egy nyitott, egyenlőségre épülő globális biztonsági rendszert akarnak létrehozni, amely semmilyen harmadik ország ellen nem irányul. Végül azzal zárta cikkét, hogy a két ország együttműködése mindkettejük javára fog válni. 

Hétfogásos vacsora

A TASZSZ hírügynökség arról is beszámolt, hogy a két vezető egy hétfogásos vacsorát fogyaszt el, amely a távol keleti tengeri herkentyűktől kezdve a hagyományos orosz ételekig bezárólag sokféle fogást tartalmazott. Az ételek mellé egy 2020-as évjáratú orosz bort fogyasztottak.

Hogy mi mindenből állt a vacsora, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Több órája tart a találkozó

A TASZSZ szerint a találkozó moszkvai idő szerint 16.36-kor vette kezdetét, és helyi idő szerint 20.40-kor még mindig nem ért véget. 

Jurij Uszakov orosz elnöki tanácsadó azt mondta erről: a Kreml számára nagyon fontosak az efféle megbeszélések, ilyenkor ejtenek szót a legfontosabb problémákról. 

Véget ért 

Mintegy 4,5 órán után ért véget Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői találkozója – írta a TASZSZ. 

Az orosz hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin egészen az autójáig kísérte a kínai elnököt, majd egy kézfogással búcsúztak. 

Kedden lesz a hivatalos meeting 

A hétfői találkozót informális találkozóként emlegették a hírügynökségek, és a RIA Novosztyi azt is közölte, hogy a hivatalos találkozóra ma már nem is kerül sor.

Mint írták, a hivatalos találkozó csak holnap 15 órától veszi kezdetét a Nagy Kreml-palotában.  A kínai elnök ezt megelőzően, kedd reggel még találkozik Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel is.

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2023. március 20-án. Fotó: VGTRK / Pool / AFP)

Rovatok