Index Vakbarát Hírportál

Szorosabbra fűzi kapcsolatait Oroszország és Kína

2023. március 21., kedd 16:43

A Kína és Oroszország közötti kereskedelem értéke rekordot döntött az elmúlt évben, Putyin és Hszi szerint pedig erősíteni kell a két ország gazdasági kapcsolatait.

Hszi Csin-ping március 20-tól 22-ig hivatalos látogatáson jár Oroszországban. Hétfőn informális találkozót folytatott Putyinnal a Kremlben, amely körülbelül négy és fél óráig tartott. Hszi kedden megbeszélést folytatott Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel, és elmondta, hogy meghívta Putyint Kínába az Egy övezet, egy út infrastrukturális kezdeményezéséről szóló fórumra, amelyet még idén tartanak a kínai és orosz sajtó szerint.

Ezután az orosz és a kínai vezető megbeszélései következtek a Kremlben, amelyek több mint másfél óráig tartottak. Rajtuk kívül jelen volt Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács alelnöke, Szergej Lavrov külügyminiszter, Makszim Oreskin elnökhelyettes, Igor Morgulov kínai orosz nagykövet, valamint Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Hszi a Putyinnal folytatott megbeszélésein kijelentette, hogy a legtöbb ország

támogatja a feszültségek enyhítését, kiáll a béketárgyalások mellett, és ellenzi, hogy több olajat öntsenek a tűzre.

„Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a válság politikai rendezésének előmozdításában” – közölte a kínai minisztérium, Hszi azonban nem érintett konkrét lépéseket.

Nem lenne tartós megoldás?

Kína az ukrajnai orosz invázió első évfordulóján kiadott állásfoglalásában ellenezte a nyugati országok által Moszkvával szemben bevezetett egyoldalú szankciókat, és nem sürgette Oroszországot, hogy vonja ki csapatait a szomszédos országból.

Peking is figyelmet fordított Kijev álláspontjára a lapban, mondván:

Valamennyi ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását hatékonyan meg kell őrizni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy Kína javaslata nem lenne tartós megoldás, szerinte Putyin csak az orosz hadsereg átalakítását teszi lehetővé, és aztán hazája számára előnyösebb időben indíthatja újra a háborút.

Üzlet és rekordok

Hszi és Putyin a tervek szerint később kedden tárgyal a két ország minisztereinek és üzleti vezetőinek részvételével. A várakozások szerint két közös nyilatkozatot írnak alá: az egyiket átfogó partnerségük és stratégiai kapcsolataik megerősítéséről, a másikat pedig a kétoldalú gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig történő fejlesztéséről.

Vlagyimir Putyin rámutatott:

az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben rekordot ért el, amely a járvány és a szankciók következményei ellenére idén meghaladja a 200 milliárd dollárt.

„A világjárvány következményei és a szankciók nyomása ellenére a kereskedelem 2022-ben történelmi rekordot ért el, közel 185 milliárd dollárt. Várhatóan idén Oroszország és Kína nemcsak eléri azt a 200 milliárd dolláros kereskedelmi volument, amelyről néhány évvel ezelőtt megállapodtunk barátainkkal, hanem túl is lépjük ezt a mérföldkövet” – idézi Putyint a TASZSZ hírügynökség.

Hszi Csin-ping szerint Kínának és Oroszországnak együtt kell elősegítenie a liberalizációt, valamint a kétoldalú kereskedelem és befektetések egyszerűbbé tételét.

„A feleknek ösztönözniük kell a kereskedelmi és gazdasági együttműködés egyidejű fejlesztését mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. Elő kell segíteniük a kereskedelem és a befektetések liberalizációját, támogatniuk kell a termelési és ellátási láncok biztonságát és stabilitását” – idézte Hszit a kínai állami televízió.

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin 2023. március 21-én. Fotó: Pavel Byrkin / AFP)

Rovatok