Index Vakbarát Hírportál

Trump egykori jogásza szerint boszorkányüldözés zajlik az egykori elnök ellen

2023. március 24., péntek 14:10

Interjút készített a Magyar Nemzet Jeffrey Clarkkal, aki Trump elnöksége alatt a Legfőbb Ügyészségen dolgozott. Clark szerint példátlan eljárás zajlik az egykori elnökkel szemben.

Az ügyvéd szerint valójában boszorkányüldözés zajlik, egyúttal jogalkotást tart szükségesnek annak megakadályozására, hogy alsóbb szintű, helyi ügyészek ne léphessenek fel a volt amerikai elnökkel szemben büntetőváddal – többek között ezzel az érvvel védi Donald Trump egykori amerikai elnököt jogásza, Jeffrey Clark a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Jeffrey Clark szerint ez nagyon veszélyes precedens a demokráciára nézve.

A jogász szerint példátlan, amiért egy korábbi amerikai elnök büntetőjogi vádemelésnek van kiszolgáltatva, majd a Watergate-botrányba belebukó Richard Nixont felhozva arról beszélt, hogy a szövetségi szintnek meg kellene előznie a helyi [állami – a szerk.] szintet, ha büntetőeljárásról van szó, és hozzáteszi: Nixon elnöki pardonban részesült utódjától.

Donald Trump ellen jelenleg azért emelnének vádat, mert a gyanú szerint a 2016-os elnökválasztási kampány alatt lefizethetett egy pornószínésznőt, hogy cserébe hallgasson a feltételezett viszonyukról.

Az interjú ezután már egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy Trump ellen jelenleg azért emelnének vádat, mert a 2016-os elnökválasztási kampány alatt lefizethetett egy pornószínésznőt, hogy feltételezett viszonyukról cserébe hallgasson – ezzel kapcsolatosan Trump korábbi jobbkeze, Michael Cohen bűnösnek vallotta magát, és 3 évet kapott még 2018-ban –, helyette január 6-áról és a 2020-as elnökválasztásról esik szó, amelyről bíróságok mondták ki, hogy Trumpék hamisan terjesztették, hogy azt elcsalták előle.

A korábbi elnöki adminisztrációban pozíciót vállaló Jeffrey Clark szerint a 2021. január 6-i eseményekben a szövetségi törvényhozás, a Capitolium épülete elleni ostromban a korábbi elnök nem felelős, mivel szerinte ő nem lázított, 

csak arra biztatott egy békés tömeget, hogy békésen és hazafiasan hallassa hangját,

illetve úgy látja: Trump közel egyórás beszédéből csak kiragadtak szavakat.

A Trump-kampánycsapat által a feltételezett választási csalásokról szóló jogi eljárásokat végül a Legfelsőbb Bíróság is alaptalannak nyilvánította, azóta pedig az is kiderült, hogy még a trumpi választási csalásokról szóló narratívát legtöbbször kritika nélkül átvevő Fox News vezetői és húzónevei is tudták, hogy az hazugságon alapul.

Trump ebben a kontextusban értekezett arról beszédében, hogy szerinte alelnöke, Mike Pence nem elég bátor, hogy felülírja az elektori szavazatokat; hogy a korábban általa „shithole countries”-nak (szabad fordításban pöcegödör országok) nevezett harmadik országbeli országok választásait tisztábbnak tartja az amerikainál.

ezután kérte arra az egybegyűlt tömeget, hogy menjenek a Capitolium elé, hogy így bátorítsák a republikánusokat: szavazzanak a Joe Bident elnökké tevő elektori szavazatok szentesítése ellen.

Emellett Clark az interjúban kifejti: szerinte az amerikaiak „joggal szkeptikusak” a 2020-as elnökválasztás eredményét illetően. Ezt a kijelentését arra a vádára alapozza, hogy szerinte Mark Zuckerberg Facebook-alapító közel 400 millió dollárral támogatta, hogy „demokrata párti nagyvárosokban beférkőzzenek a választást lebonyolító apparátusba”, hogy ily módon befolyásolhassák a választás eredményét.

Trumpnak a legkisebb jogi problémája, hogy egy pornószínésznő lefizetésével vádolják

Az egykori elnök azonban jelenleg több jogi eljárással néz szembe: az állítólagos lefizetés mellett egy különleges ügyész vizsgálja, hogy a Nemzeti Archívum kérése ellenére miért tartott vissza sokáig bizalmas dokumentumokat floridai birtokán – amiket többszöri felszólítás ellenére sem adott vissza, ezért kellett az FBI-nak kimennie a Mar-a-Lago névre keresztelt üdülőjébe.

Ennél jóval súlyosabb következményekkel néz szembe Trump, ha vádat emelnének amiatt, mert egy Georgia állambeli tisztviselőt telefonon kért arra, hogy „találjon 11 780 szavazatot”,

vagy ha a Legfőbb Ügyészség eljárást indítana ellene a január 6-i események kapcsán betöltött szerepe miatt.

Trumpról egyébként korábban a Rolling Stones négy, az egykori elnökhöz közeli forrásra hivatkozva azt állította: Trump csak azért jelentette be indulási szándékát a 2024-es republikánus előválasztáson, hogy ezzel kerülje el a jogi felelősségre vonást – ugyanis ha aktív politikus, akkor az ellene zajló eljárásokat egyszerű politikai támadásként tudja kommunikálni, másrészt ha esetleg 2024-ben nyerne, akkor megválasztott elnökként az alkotmány szerint nem lehet vád alá helyezni.

Miért szeretne a Republikánus Párt továbblépni Trumpon, és jelenleg miért nem tud? Kielemeztük!

(Borítókép:  Donald Trump felszáll Trump Force One nevű repülőgépére a Palm Beach nemzetközi repülőtéren 2023. március 13-án. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok