Index Vakbarát Hírportál

Greta Thunberg koporsójával tüntettek a lengyel bányászok

2023. március 24., péntek 15:34

Bányászok tüntettek Varsóban az Európai Bizottság irodája előtt. A demonstrálók egy koporsót is felvonultattak, amelyre Greta Thunberg aktivista arcképét is feltűzték.

Bányászok tüntettek Varsó belvárosában az Európai Unió metánkibocsátás csökkentésére irányuló stratégiája miatt. A fővárosban tartott demonstrációt az Augusztus 80 nevű szakszervezet szervezte – írja a Polsat News.

A tüntetők egy „lengyel bányászat” feliratú koporsót is magukkal vittek, amelyen

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista képei voltak felragasztva.

A tüntetést szervező szakszervezet szerint a tervezett európai szabályozás „halálos ítéletet jelent a lengyel bányaipar számára”. A demonstrálók fáklyákkal és szirénákkal vonultak fel, valamint petárdákat is robbantottak. A rendőrség lezárta az utakat.

A Polska Grupa Gornicza (PGG) – lengyel bányászati csoport – szerint az uniós rendelet hatályba lépése esetén a vállalatnak évente mintegy 1,5 milliárd zlotyval kellene hozzájárulnia a termeléshez.

Ennek következtében 2027. január 1-jén hat bányát kellene bezárni, további kettőt pedig 2031. január 1-jétől. 2028 és 2037 között további három bánya szűnne meg. Összességében ez mintegy 30 ezer munkahely megszűnését jelentené a bányákban.

Rovatok