Index Vakbarát Hírportál

Olaj szivárgott egy brit kikötőben, kiadták a figyelmeztetést

2023. március 27., hétfő 10:27

Poole angol város lakosságának megtiltották, hogy a kikötőnél fürdőzzenek, miután 200 olajos hordó tartalma került a vízbe. A térség vezető tisztviselője közölte: bár a szivárgást sikeresen megállították, a víz még mindig szennyezett.

Az Egyesült Királyság egészségügyi biztonsági ügynöksége felszólította a lakosságot, hogy további értesítésig ne ússzon Poole kikötőjében és annak környékén,

miután 200 hordónyi – 85 százalékban vízből és 15 százalékban olajból álló – tartályfolyadék szivárgott a vízbe.

Sky News információi szerint a szivárgás a Purbecksben található Wytch Farmról származik, amely Európa egyik legnagyobb szárazföldi olajmezője. A létesítményt 2011 óta a Perenco angol–francia olaj- és gázipari vállalat üzemelteti.

Philip Broadhead, a szennyezésben érintett városok (Bournemouth, Christchurch és Poole) tanácsának vezetője elmondta,

bár a szivárgást sikerült megfékezni, jelentős mennyiségű olaj került a vízbe.

Broadhead úgy nyilatkozott, a tanács vezető csapatával azon dolgoznak, hogy kiderítsék: milyen következményei lehetnek a szivárgásnak, és milyen esetleges intézkedéseket kell még bevezetnünk az ügyben. A Perenco vállalat saját közleményében kiemelte, hogy szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal, a tisztítási művelet folyamatban van.

A szivárgás rendkívül komoly probléma, ezért teljes körű vizsgálatot indítunk annak kiderítésére, hogy mi történt Poole kikötőjében

– mondta Franck Dy, a Perenco Wytch Farm vezérigazgatója.

Rovatok