Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul eltűnt a kínai állampárttal szembeszegülő befolyásos blogger

2023. március 29., szerda 14:51

Egy befolyásos kínai blogger, Program Think váratlanul eltűnt az internetről, miután 12 éven át nyíltan szembeszállt a kínai állammal. A CNN most utánajárt a történetének.

A szabadszellemű blog technikai kiberbiztonsági tanácsokkal látta el az olvasókat, többek között tippeket adott arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságosan megkerülni a kínai internetes cenzúrát jelentő nagy tűzfalat, vagy miképp lehet fejleszteni a kritikus gondolkodást, és ellenállni a Kínai Kommunista Párt egyre totalitáriusabb uralmának.

A bloggerek büszkék voltak arra, hogy képesek elkerülni a letartóztatást, még akkor is, amikor rájuk szálltak a hatóságok. Aztán 2021 májusában a Program Think néven bejegyzéseket élesítő ismeretlen személy hirtelen elhallgatott.

Sokan attól tartottak, hogy a bloggert baleset vagy betegség érte, esetleg a hatóságok felkutatták és őrizetbe vették – konkrét bizonyítékot senki nem tudott felmutatni.

Program Think annyira szigorúan őrizte a személyazonosságát, hogy egyetlen támogató sem tudta, ki ő valójában. Most, majdnem két évvel később a hét év börtönbüntetésre ítélt blogger felesége úgy véli, tudja, mi történt a párjával.

A Bej vezetéknevű nő annak a 45 éves férfinak a felesége, akit 2021. május 10-én – egy nappal Program Think utolsó blogbejegyzése után – vitt el a rendőrség sanghaji otthonából. A nő megdöbbent, állítása szerint nem tudta, hogy férje politikailag érzékeny témákról blogol.

A nyomozás és a bírósági eljárás során Bej nem tudott meg sok részletet férje ügyéről, mivel a hatóságok azt mondták neki, hogy államtitkokról kérdezősködik. A blogger ügyét titokban tárgyalták, és Bej csak idén február 10-én, az ítélethirdetéskor látta őt újra – írja a CNN, amely megszerezte az ítélet másolatát. A dokumentum szerint a bíróság úgy ítélte meg, hogy a férfi „régóta elégedetlen” volt a kínai politikai rendszerrel és a társadalmi kormányzással.

A bíróság elutasító volt

Bej a rendőrségi nyomozás során tudta meg, hogy férje több mint 700 cikket tett közzé egy tengerentúli platformon – Program Think ugyanígy tett, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a két személy egy és ugyanaz.

„Rájöttem, hogy milyen nagy nyomás nehezedett rá ilyen hosszú időn keresztül. Veszélyes dolgokat csinált, közben teljesen egyedül cipelt a vállán minden terhet. Még azután is, hogy elkapták, senki sem tudott segíteni neki, mert senki sem tudta, hogy ő Program Think” – mondta Bej, aki hozzátette: sajnálja, hogy nem tudott korábban férje internetes identitásáról.

Ha tudta volna, azonnal segítséget kért volna az emberi jogi ügyvédektől, akiknek van szaktudásuk és tapasztalatuk a kényes politikai ügyek vádlottjainak képviseletében – mondta.

Múlt hónapban Bej felkérte Kína két legismertebb emberi jogi ügyvédjét, hogy segítsen a bloggernek a fellebbezés benyújtásában.

A Legfelsőbb Népi Bíróság azonban elutasította őket, arra hivatkozva, hogy a férfi korábban jogi segítséget kért, és az állam már kijelölt neki két ügyvédet.

Rovatok