Index Vakbarát Hírportál

Szigoríthatják a motorozás szabályait

2023. március 29., szerda 20:37

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) az európai motorkerékpárosok biztonságának helyzetéről szóló jelentésében felszólítja az Európai Uniót és az európai nemzeti kormányokat, hogy tegyék kötelezővé a blokkolásgátló fékrendszereket (ABS) minden új motorkerékpáron.

A jelentés szerint 2021-ben 3891 ember halt meg motorkerékpárral vagy mopeddel közlekedve az Európai Unióban, mintegy 90 százalékuk férfi volt. Ez a szám 25 százalékkal alacsonyabb, mint egy évtizeddel korábban, de ugyanebben az időszakban az egyéb közúti halálesetek száma harmadával csökkent.

A szerzők szerint a halálesetek alacsonyabb számához hozzájárulhattak az uniós engedélyezési követelmények 2013-as változásai, mivel a legnagyobb és legerősebb motorkerékpárok számára a teljes jogosítvány megszerzéséhez több lépcsőfokot hoztak létre.

A mopedvezetéshez ajánlott alsó korhatár az Európai Unióban mostantól 16 év, de több országban még mindig lehet 14 évesen, gyakorlati vizsga nélkül vezetni. Az ETSC szerint a gyakorlati vizsgát kötelezővé kellene tenni, és minden országban alkalmazni kellene a 16 éves vagy annál magasabb ajánlott alsó korhatárt.

A jelentés többek között a következő ajánlásokat tartalmazza:

Rovatok