Index Vakbarát Hírportál

Több mint ezer emberrel végzett a Freddy hurrikán

2023. március 30., csütörtök 21:33

Ezerkétszáz fölé emelkedhet hamarosan a Freddy ciklon halálos áldozatainak száma Délkelet-Afrikában. A legsúlyosabb károkat elszenvedő Malawiban legalább 676 ember halt meg, további 538-an pedig eltűntek a helyi hatóságok szerint.

Egy keresőkutyákkal dolgozó speciális mentőcsapat, valamint helyi rendőrök és katonák  folytatják az esetleges túlélők keresését, így az eltűntek halottá nyilvánítása csak a keresés hivatalos lezárása után történhet meg.

A szóvivő beszámolója szerint a mentőknek és a katasztrófavédelem munkatársainak nagyon sok munkájuk van még, mert folyamatosan újabb, a külvilágtól területeken dolgoznak.

A kivételesen hosszú ideje aktivitást mutató Freddy ciklon Ausztrália északi partvidékének közelében alakult ki, és február 21-én érte el Madagaszkár partjait.

Pár nap múlva lecsapott Mozambikra és Zimbabwére: a heves esők mindkét országban súlyos áradásokat okoztak. A Freddy ciklon ezután a partvidéktől nem messze egy kört írt le, és a melegebb vizek feletti párától jelentősen megerősödve tért vissza. Ezután újra lecsapott Madagaszkárra és Mozambikra, majd Malawira is.

Több tízezren maradtak fedél nélkül a heves esők, az árvizek és a földcsuszamlások miatt. Mozambikban 165, Madagaszkáron 17 ember vesztette életét.

A Freddy ciklon eddig több mint 8 ezer kilométeres utat tett meg az Indiai-óceán térségében, így az utóbbi évek leghosszabb ideig tartó és legpusztítóbb trópusi vihara lett Afrika déli részén.

Rovatok