Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt az az öt lány, akik Irán fővárosában táncoltak a hatósági tilalom ellenére

2023. március 30., csütörtök 17:07

Több mint tíz napja nem tudni semmit azokról az iráni lányokról, akik a nemzetközi nőnap alkalmából táncoltak Teheránban a hatósági tiltás ellenére. Az öt fiatal lány videója futótűzként járta körbe a közösségi médiát, több ezerszer osztották meg a mintegy negyven másodperces felvételt.

Mint megírtuk, a népszerű felvételen öt – az iszlám hagyományokhoz képest modern stílusban felöltözött és a kötelező fejkendőt nem viselő – nő táncol Selena Gomez és Rema Calm down című közös dalára a főváros Ekbatan nevű kerületének toronyházai előtt.

Azonban Iránban a nőknek tilos nyilvánosan táncolniuk, és a fejkendő nem szabályszerű viselését is büntetik. Ezért a hatóságok szemében a felvételt egyértelmű provokációnak tűnt. A felvételt megosztók közül többen is azt írták, hogy a rendőrség a környék lakóit arról kérdezgette, hogy ismerik-e a lányokat, majd pár nappal később már arról szóltak a hírek, hogy őrizetbe vették mind az ötüket. 

Az Insider cikke szerint a lányok 48 órát töltöttek őrizetben. Arra kényszerítették őket, hogy ugyanazon a helyszínen, ahol a táncot felvették, készítsenek egy bocsánatkérő videót, ezúttal fejkendőben.

A felvétel a hatóságok elképzelésével ellentétben ahelyett, hogy elrettentően hatott volna, inkább azt eredményezte, hogy tömegesen másolták le a táncolós videót a fiatalok világszerte.

Az Ndtv beszámolója szerint a lányok felől már több mint tíz napja semmit sem hallani, és azt sem tudni, hogy kiengedték-e őket a börtönből, vagy hogy jól vannak-e. 

Selena Gomez is reagált

A lányok őrizetbe vételének hírére a videó alatt hallható dal énekesnője, Selena Gomez is reagált. A 24 órán belül eltűnő Instagram-sztorijában azt írta: együttérez ezekkel a fiatal nőkkel és az összes iráni nővel, akik továbbra is bátran küzdenek a változásért.

Inspiráló az erőtök

– fogalmazott az énekesnő.

A videó a német európai parlamenti képviselő, Hannah Neumann figyelmét is felkeltette, aki azt írta: „A videót nőnapon tették közzé, ami nem lenne hírértékű, de mindezt Iránban tették. A rezsim nyomozást indított, kihallgatta és arra kényszerítette a lányokat, hogy viseljék a fejkendőt.”

A kerület, ahol az eredeti felvétel készült, a tavaly ősz óta tartó iráni tüntetéssorozat egyik központja. A tüntetéssorozat amiatt indult el, hogy az erkölcsrendészet őrizetében meghalt egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini, akit szeptemberben vett őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte „megfelelően” a kötelező fejkendőt. 

A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében Ebrahim Raiszi elnök utasítására.

A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy „meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadták, hogy megverték volna. 

A nő halála azonban berobbantotta a puskaporos hordót, és országszerte tüntetések indultak meg, amelyeknek már több halottjuk is van.

Rovatok