Index Vakbarát Hírportál

Visszatért hazájába a volt brazil elnök

2023. március 30., csütörtök 20:33

Októberi választási veresége után az Egyesült Államokba repült Jair Bolsonaro, 89 napos távollét után, csütörtökön azonban visszatért Brazíliába. Lapértesülések szerint a volt brazil elnököt beidézték a bíróságra többek között a zavargásokban betöltött szerepe miatt.

A politikus 2019 és 2022 között Brazília államfője volt, de tavaly októberben elveszítette a választásokat Luiz Ináció Lula da Silvával, ismertebb nevén Lulával szemben, majd decemberben az Egyesült Államokba, Floridába repült, ahonnan csak most tért vissza.

Bolsonaro pártja és sajtószolgálata már a múlt héten bejelentette, hogy a volt elnök március 30-án visszatér Brazíliába, és folytatja a politikai tevékenységét – írja az MTI. 

A hazatérő politikust a brazíliai nemzetközi repülőtéren mintegy kétszáz híve várta, jelentős rendőri készültség közepette. A brazil zászlóba burkolózó rajongók, miközben a „legenda” szót skandálták, az egykori elnököt kivezették az oldalsó kijáraton.

Az O Globo brazil híroldal szerint a rendőrök nagyobb számban voltak jelen, mint az éljenző tömeg. Bolsonaro fia, Eduardo közölte velük, hogy apja a Liberális Párt székházába távozott – írja a BBC, értesüléseik szerint a volt elnök három hónapos távolléte alatt mások kerültek a brazíliai politika élére. 

Mielőtt felszállt a repülőgépre Orlandóban, Bolsonaro azt mondta, hogy tapasztalataival pártja kampányát akarja segíteni a jövő évi önkormányzati választásokon.

„Új lapot kezdünk, és felkészülünk a következő választásra” – mondta a CNN Brasil televíziós csatornának indulása előtt.

Bolsonaro azt megelőzően utazott el az Egyesült Államokba, hogy január 1-jén átadta volna az elnökséget Lulának, és azóta sem ismerte el nyilvánosan a győzelmét. Támogatói korábban puccskísérlettel meg is akarták dönteni ellenfelét, egy kisebb hadsereg tábort ütött a laktanya előtt, hogy a katonaság megingatásával vegyék át a hatalmat. 

A választást elvesztett elnök korábban azzal magyarázta amerikai útját, hogy pihenésre volt szüksége, de bírálói szerint inkább azokat a vizsgálatokat akarta elkerülni, amelyek hazájában vártak volna rá.

Támogatói távollétében sem csendesedtek el, és egy héttel Lula hatalomátvétele után demonstráltak Brazília kulcsfontosságú kormányzati épületeinél.

A zavargások miatt több mint 1500 embert vettek őrizetbe, a nyomozók szerint Bolsonaro retorikájával bujtotta fel híveit, azzal, hogy megkérdőjelezte a választás érvényességét, és azt mondta, hogy csak Isten vagy a halál távolíthatja el a hivatalából. 

Egy hét múlva a hazatért elnököt beidézték a bíróságra, azzal vádolják, hogy 2019-ben Szaúd-Arábiából megpróbált illegálisan behozni az országba több millió dollár értékű ékszert, amit a feleségének ajándékozott. A BBC információi szerint a zavargásokban betöltött szerepét is ki fogják vizsgálni. 

Rovatok