Index Vakbarát Hírportál

Megfékezték a Spanyolország északi részén pusztító erdőtüzeket

2023. április 1., szombat 19:03

Az észak-spanyolországi Asztúria tartományban szombat délben még mindig hetvenegy helyszínen lobogtak a lángok, szemben az előző napi több mint kilencven tűzzel. Viszont szinte mindegyiket sikerült ellenőrzés alá vonni, és megfékezni a terjedésüket – mondta Óscar Rodríguez, a régió katasztrófavédelmi szolgálatának vezetője egy sajtótájékoztatón.

Az elmúlt órákban az időjárási viszonyok javulása is segítette a tűzoltók munkáját, ugyanis mérséklődött a szél, és még az eső is eleredt.

A szomszédos Kantábria tartományban, ahol pénteken 35 tűzesetet jegyeztek fel, már csak két helyen van erdőtűz, de ezek is ellenőrzés alatt vannak – közölte a tartományi vezetés a Twitteren.

Az erdőtüzek miatt, amelyek az elmúlt napokban egyszerre terjedtek el, csaknem négyszáz lakost kellett evakuálni, és sok tűzoltót mozgósítottak. Asztúriában összesen 11 ezer hektáron égett az erdő – jegyezte meg Óscar Rodríguez.

A hatóságok szerint szándékos gyújtogatás történt. Adrián Barbón, Asztúria tartományi elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt állította: „környezetterroristák összehangolt akciójáról” van szó, amely „több száz halálos áldozatot is követelhetett volna”.

Spanyolországban az elmúlt három évben kevesebb csapadék esett az átlagosnál, és a szárazság folytatódik. A hatóságok úgy vélik, hogy az eddig csak nyárra korlátozódó erdőtűzveszély az éghajlatváltozás miatt már tavasztól őszig tart. Az európai erdőtüzek fekete évében, 2022-ben Spanyolország volt a leginkább sújtott európai ország, csaknem ötszáz erdőtűz több mint háromszázezer hektárt perzselt fel.

Rovatok