Index Vakbarát Hírportál

Athén Brüsszelnek: a kerítésépítésért pénzt kérünk!

2023. április 1., szombat 18:56

A görög miniszterelnök ismét uniós pénzt kér a határkerítés építésének folytatásához. Athén azzal érvel, hogy Görögország a határzárral hozzájárul az európai biztonsághoz.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól a Törökországgal közös határon a menekültek ellen felállított acélkerítés meghosszabbításához.

Úgy vélem, itt az ideje, hogy az EU komolyan fontolóra vegye, hogy európai forrásokat biztosít az ilyen típusú projektekhez

– mondta Micotákisz az AFP hírügynökségnek az északkelet-görögországi falnál tett látogatásának alkalmával.

Athén első lépésként 35 kilométerrel tervezi meghosszabbítani a kerítést, hogy 2026-ig összesen 100 kilométerrel bővítse azt. Jelenleg öt méter magas és 37,5 kilométer hosszú a kerítés – írja a Politico.

Az a kérdés, hogy az uniós tagállamok határkerítéseit uniós pénzből finanszírozzák-e, rendkívül vitatott a tömbön belül.

Mint azt korábban megírtuk, válaszul a jelentősen fokozódó migrációs nyomásra Európa érdeke az erős külső határok biztosítása − jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

A legnagyobb vitát Manfred Weber néppárti frakcióvezető hozzászólása okozta. Ő ugyanis azt mondta, hogy „szükség esetén kerítést kell építeni a különösen nagy nyomás alatt álló határokra, és ehhez uniós támogatást kell biztosítani”.

Mindez azért érdekes, mert a magyar kormány évek óta kéri a déli határkerítés árának megtérítését az Európai Bizottságtól, ahonnan rendre az a válasz érkezik, hogy azt az Európai Unió nem finanszírozza.

Rovatok