Index Vakbarát Hírportál

Durvul a bahmuti csata, az oroszok már minden irányból támadják az ukránokat

2023. április 1., szombat 16:34

Fiatal ukránok életüket kockáztatva halálos kamikazedrónokat gyártanak, amikkel aztán orosz katonákat ölnek meg a fegyveres erők. A „gyártósort” egy titkos bázison rendezték be a pilóta nélküli repülőgépre specializálódott katonák, ahova most bejutott a Sky News haditudósítója. Ott szembesült azzal, mennyire véres harcok folynak a harapófogóba került Bahmut városánál.

A Sky News stábja nem filmezhetett az utcán, nehogy az oroszok megtudják, hol rendezkedtek be a dróngyártásra felkészített ukránok. Feladatuk, hogy robbanóanyagot szereljenek a drónokra, amiket aztán a bahmuti frontvonalra vezényelnek, hogy kárt tegyenek az orosz eszközökben, illetve hogy végezzenek az ellenséges katonákkal.

A bázison állomásozó csapat, a Seneca egység átprogramozza a hozzájuk eljuttatott masinákat, mégpedig úgy, hogy repülés közben ne lehessen észlelni őket. A négyfős csoport parancsnoka a mindössze 23 éves Anna, aki elárulta, hogy a háború alatt ment férjhez. A kérdésre, hogy most hol van a párja, azt mondta, hogy a férfi „odakint” harcol azért, hogy Bahmut ne kerüljön orosz kézre.

Az oroszok mindenhol ott vannak

Elmondásuk szerint Bahmut számukra az otthont jelenti, ezért döntöttek úgy, hogy a saját eszközeikkel visszavágnak Moszkvának. A 21 éves Mark azt mondja, hogy néhány hónappal az orosz invázió kezdete után vonult be a seregbe. Állítása szerint autodidakta módon sajátította el a kamikazedrónok készítésének művészetét.

Egy másik fiatal lány, festett kék hajjal, figyelmesen bámulja a számítógépét, ahol élő drónfelvételeket néznek a bahmuti csatatérről.

Mint mondták, valós idejű információkat továbbítanak a földön harcoló katonáknak. Látják az orosz katonákat, és figyelmeztetni tudják az ukrán egységeket a mozgásukról.

„A fő cél most az, hogy megtartsuk a várost. Az oroszok megpróbálják körbezárni a várost, a taktikájuk az, hogy folyamatosan támadnak minden irányból” – mesélte az Artem nevű katona.

Amikor a tüzérséget vagy az aknavetőket nem lehet használni a baráti tűz veszélye miatt, akkor Anna csapatát hívják, és a frontra küldik a drónokat, hogy célzott csapást hajtsanak végre, írja a Sky News.

„Az elhivatottság, az elszántság, valamint a félelem teljes hiánya annál is inkább felkavaró számomra, mert nem tudok nem arra gondolni, hogy ők többnyire fiatalabbak, mint a saját gyerekeim, mégis nap mint nap az életüket kockáztatják, hogy orosz katonákat öljenek” – fogalmazott a helyszínt bejáró Stuart Ramsay újságíró.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok