Index Vakbarát Hírportál

Oroszország veszi át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét

2023. április 1., szombat 16:38

Oroszország vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki tisztségét. A döntés ellen az ukrán vezetés egy emberként tiltakozik, Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig a valaha volt legrosszabb április 1-jei tréfának nevezte Oroszország elnökségét.

Oroszország annak ellenére vette át az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki posztját, hogy Ukrajna a lépés blokkolására szólította fel a tagokat – írja a BBC. A tanács mind a 15 tagja rotációs rendszerben, havonta váltja egymást az elnöki székben.

Nem jó előjel az orosz vezetés

Az elnöki szerep többnyire ügyvivő jellegű, de Moszkva ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nyebenzja az orosz TASZSZ hírügynökségnek arról beszélt, hogy több vitát is tervez felügyelni, köztük a fegyverzet-ellenőrzésről szólót. Elmondta, hogy egy új világrendről fog tárgyalni, amely szerinte felválthatja az eddigi egypólusú világrendet.

Oroszország legutóbb 2022 februárjában töltötte be a tisztséget, akkor teljes körű inváziót indítottak Ukrajna ellen.

Ez azt jelenti, hogy a Biztonsági Tanácsot egy olyan ország vezeti, amelynek elnöke ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben állítólagos háborús bűnök miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság – amely nem az ENSZ intézménye – a múlt hónapban adta ki az elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin ellen.

Ukrajna háborog a döntés ellen

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere a valaha volt legrosszabb április 1-jei tréfának nevezte Oroszország elnökségét, illetve megjegyezte, hogy „valami nincs rendben a nemzetközi biztonsági rendszer működésével”.

Ukrajna elnöki tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerint a lépés „a nemzetközi jog újabb megerőszakolása”.

Egy olyan entitás, amely agresszív háborút folytat, megsérti a humanitárius és büntetőjogi normákat, lerombolja az ENSZ Alapokmányát, figyelmen kívül hagyja a nukleáris biztonságot, nem állhat a világ legfontosabb biztonsági szervének élén

– fogalmazott Podoljak.

Ukrajna panaszai ellenére az Egyesült Államok azt mondta, nem tudja megakadályozni, hogy Oroszország – a tanács állandó tagja – átvegye az elnöki posztot.

Rovatok