Index Vakbarát Hírportál

Tornádók pusztítanak az Egyesült Államokban, több tucat ember meghalt

2023. április 2., vasárnap 18:45

Legkevesebb 26 ember vesztette életét az Egyesült Államok déli és középnyugati részén fekvő városokban pusztító tornádók miatt.

Otthonok pusztultak el, és ezrek maradtak áram nélkül, miután hatalmas viharok pusztítottak több államban is a tengerentúlon. Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat szerint március 31-e óta több mint 80 tornádót jelentettek. A BBC értesülései szerint legalább 26 ember meghalt. 

Arkansas, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama és Mississippi államokban is voltak halálos áldozatok.

Az egyik vihar végigsöpört az arkansas-i Wynne városán – az állam fővárosától, Little Rocktól mintegy 170 kilométerre keletre fekvő településen. Ashley Macmillan az AFP hírügynökségnek elmondta, férjével, gyerekeivel és kutyáikkal a fürdőszobában húzták meg magukat, amikor a tornádó elvonult felettük, imádkoztak, és elbúcsúztak egymástól, mert azt hitték, hogy meg fognak halni. Egy kidőlő fa súlyosan megrongálta otthonukat, de nem esett bajuk.

A Wynne középiskola súlyosan megrongálódott, néhány épület pedig szinte porrá lett. Az iskola egyik tanára, Lisa Worden azt mondta, kritikus döntést kellett hozniuk, hogy a tanulókat korán hazaküldjék-e.

Fél kettőkor kijutottunk, ami egy isteni áldás volt. Ha hazaküldjük a gyerekeket, éppen a buszon ülnének, mi pedig itt lennénk. Ez így még nagyobb katasztrófa lett volna

– mondta a tanár a Reuters hírügynökségnek.

Rendkívüli állapotot hirdettek

Sarah Huckabee Sanders kormányzó pénteken rendkívüli állapotot hirdetett Arkansas államban, a nemzeti gárdát pedig aktiválták, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Elmondta, hogy beszélt Joe Biden elnökkel a helyzetről, aki szövetségi segítséget ígért.

Amint arról már az Index is beszámolt, a pénteki viharok az Illinois állambeli Belvidere-re is lecsaptak, ahol egy telt házas koncert közben szakadt a tető az emberekre. Egy ember meghalt, 28 másik pedig megsérült.

Miközben a viharok továbbhaladnak kelet felé, több százezer ember maradt áram nélkül több államban. Az amerikai PowerOutage weboldal szerint Virginia, Ohio és Pennsylvania a legsúlyosabban érintett.

Rovatok