Index Vakbarát Hírportál

Nem vénnek való küldetés: Joe Biden a kora miatt hagyhatja ki III. Károly koronázási ceremóniáját

2023. április 2., vasárnap 11:50

Joe Biden amerikai elnök túl idős ahhoz, hogy elutazzon III. Károly király koronázási ceremóniájára, állítják bennfentesek.

Joe Biden „túl öreg” ahhoz, hogy egy hónapon belül kétszer is átutazzon az Atlanti-óceánon, ezért kihagyhatja a koronázási eseményt az Egyesült Királyságban – mondják a Fehér Ház ügyeire rálátással bíró források.

A Telegraph úgy értesült, hogy az amerikai elnök visszautasítja a Buckingham-palota meghívását a május 6-i eseményre.

A források rámutattak, hogy a tervek szerint az elnök még ebben a hónapban ellátogat Észak-Írországba egy rendezvényre, de a 80 éves elnökhöz közel állók szeretnék korlátozni a nemzetközi utazások számát, mert nem szeretnék, hogy a sok utazásba elfáradjon – ami a belföldi kötelezettségek ellátásában hátráltatná őt.

Londoni és washingtoni tisztviselők egyaránt hangsúlyozták, hogy Joe Biden hivatalosan még nem döntött arról, hogy részt vesz-e a koronázáson.

Ha úgy dönt, hogy újra indul a következő elnökválasztáson, és kitölti a teljes ciklust, 86 éves lesz, amikor 2028-ban távozik hivatalából.

A Buckingham-palota már korábban nyilvánosságra hozta a III. Károly király koronázása alkalmából rendezett háromnapos ünnepség részleteit. A ceremóniát 2023. május 6-án, szombaton tartják a londoni westminsteri apátságban.

(Borítókép: Joe Biden 2019-ben. Fotó:  Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok