Index Vakbarát Hírportál

Kikapott a montenegrói választásokon a hivatalban lévő államfő

2023. április 2., vasárnap 21:53

Az elnökválasztás második fordulóját tartották vasárnap Montenegróban, ahol mindkét jelölt annak a meggyőződésének adott hangot, hogy megnyeri a választást. De az előzetes adatok szerint Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában.

Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt – közölte a CeMI ellenőrző és kutatóközpont a nem hivatalos, előzetes eredményeket a szavazóurnák bezárását követően vasárnap.

A CeMI a választási megfigyelőik által vizsgált részeredmények alapján közölte az eredményeit, amelyek a központ szerint nemigen fognak már változni.

A köztársasági elnöki székért a második fordulóban Milo Djukanovic hivatalban lévő államfő és Jakov Milatovic korábbi gazdaságfejlesztési miniszter küzd meg egymással – írja az MTI.

A két héttel ezelőtti első fordulóban Milo Djukanovic a szavazatok 35,37 százalékát szerezte meg, míg Jakov Milatovicra az 542 ezer választópolgár 28,92 százaléka adta a voksát. Az államfőt közvetlen, titkos szavazással öt évre választják, tisztsége elsősorban protokolláris.

A 61 éves Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje 32 éve, 29 éves kora óta vezeti az országot, hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként állt Montenegró élén, bár háromszor is lemondott a miniszterelnöki tisztségről, és ilyenkor két-két évre visszavonult.

A politikus a szavazata leadásakor arról beszélt, hogy szerinte ez a megfelelő pillanat arra, hogy Montenegró bejelentse visszatérését az európai fejlődés útjára.

Hiszem, hogy a választás eredménye ezt támasztja majd alá, ahogy a június 11-i parlamenti választásnak is ez lesz az eredménye, és remélem, hogy új, jobb időszak köszönt be, amelyben Montenegró hatékonyan és stabilan halad majd európai célja felé

– fogalmazott. Hozzátette akkor azt is: arra számít, hogy győzni fog, de ha nem így történne, készen áll gratulálni a győztesnek.

A 37 éves Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje 2020 és 2022 között az Adria-parti ország gazdaságfejlesztési minisztere volt, korábban pedig amerikai, brit, osztrák és olasz egyetemeken tanult.

A voksolás alkalmával ő is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy megnyeri a választást, és „a szavazópolgárok politikai nyugdíjba küldik a jelenlegi elnököt. Úgy gondolom, hogy ma egy nagy lépést teszünk előre Montenegró változása érdekében” – hangsúlyozta.

Milo Dukanovic egyébként januárban Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel „az orosz–ukrán háború által okozott gazdasági és energiaválságról, Montenegró EU-csatlakozási folyamatáról, valamint a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjáról”. Valószínűleg más témák is szóba kerültek, hisz a montenegrói Telenort a magyar 4iG vásárolta fel nemrég.

Rovatok