Index Vakbarát Hírportál

Baleset érhetett egy amerikai atombombát

2023. április 3., hétfő 18:49

Az Amerikai Tudósok Szövetsége felfedezett egy képet, amelyen állítólag egy megsérült B61-es atombomba látható, amit amerikai katonák vizsgálnak át.

Egy holland légi támaszponton tárolt amerikai atombomba sérülhetett meg egy közelmúltbeli balesetben. Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) közzétett egy képet a B61-es rakétáról, amelyet amerikai katonák – köztük két tűzszerész és egy civil tiszt – vizsgálnak meg.

A képek tanúsága szerint úgy tűnik, hogy a bomba hátsó része egy becsapódás következtében elgörbült, és a szárnyai is hiányoznak – írja a The Guardian cikke.

A FAS hétfői jelentése szerint a kép az új-mexikói Los Alamos Nemzeti Laboratórium – az ország egyik nukleáris fegyverkezési létesítménye – 2022-es, diákmunkára jelentkezőknek szóló prezentációjában szerepelt, a kép helyszínéül pedig a hollandiai Volkel légi támaszpontot jelölték meg.

Hangsúlyozni szeretném, nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép a Volkel légi támaszponton készült, a megsérült B61-es valódi atomfegyver lenne, vagy hogy a sérülést baleset okozta

– írta Hans Kristensen, a jelentés szerzője, a FAS nukleáris információs projektjének igazgatója.

Valószínűleg ezeket a kérdéseket nem lesz egyszerű tisztázni, mivel ezeket általában titokban tartják. Az Egyesült Államok bevett politikája pedig az, hogy nem árul el semmit az atomfegyvereiről.

Rovatok