Index Vakbarát Hírportál

Több száz kamionos tiltakozott a dán parlament előtt

2023. április 4., kedd 19:23

Több száz kamionos vonult járművével a dán parlament elé kedden, hogy tiltakozzon a kormány károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adóterve ellen.

A terv szerint 2025-től bevezetendő új karbonadó elsősorban a hosszú útvonalakon közlekedő szállítókat sújtaná, mivel a megtett kilométerek arányában kellene fizetni a kamionok által kibocsátott szén-dioxid után.

Az adó első körben a 12 tonnás vagy azt meghaladó súlyú kamionokra vonatkozna, de 2027-től már a 3,5 tonna vagy azt meghaladó súlyú tehergépkocsikra is kiterjesztenék – adta hírül az MTI.

A demonstrációt szervező szállítókat képviselő ügyvéd, Jacob Forman az AFP hírügynökségnek úgy fogalmazott: a kormány azt akarja, hogy a kamionok álljanak át elektromos meghajtásra, de az ehhez szükséges technológia még nem létezik.

A tüntető kamionsofőrök egyike kijelentette: az új karbonadó nem fogja elérni a kitűzött célt, mert a jelenleg használt hagyományos üzemanyagnak legalább 10 évig nem lesz alternatívája, így addig esélytelennek látják a belső égésű motorok érdemi kivezetését.

Jeppe Bruus pénzügyminiszter múlt heti bejelentése szerint az új adó célja a zöldátmenet elősegítése. 

A dán kormány számításai szerint az új kilométeradó 2025-ben várhatóan 300 ezer tonnával, 2030-ban pedig már 400 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid-kibocsátását.

Rovatok