Index Vakbarát Hírportál

A szomszédban már annyira havazik, hogy közlekedési fennakadásokat okozott

2023. április 4., kedd 11:39

Forgalomkorlátozásokhoz és közlekedési fennakadásokhoz vezetett a tél visszatérése Erdélyben, ahol több megyében kedd estig narancssárga jelzésű hóriasztás van érvényben.

Hargita megyében – Csíkszereda és Székelyudvarhely, illetve Maroshévíz és Borszék között – korlátozni kellett a teherautók forgalmát kedd reggel a sűrű havazás miatt. Brassóban a városvezetés arra kérte a sofőröket, hagyják otthon a gépkocsijukat, és használják a tömegközlekedést.

Az MTI információi szerint Hargita megye közútjain kedd reggel télies útviszonyok között zajlott a közlekedés. A két említett nehezebb útszakaszon korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek forgalmát, nehogy elakadjanak a hóban és torlódást okozzanak – írta az Agerpres román hírügynökség.

Bár a korlátozás eredetileg délig lett volna érvényben, a Székelyhon beszámolója szerint tíz óra után feloldották azt.

A hírportál arról írt, hogy 

A NAGYOBB GÉPJÁRMŰVEK Szentegyházán és a megye más településein is elakadtak az utakon a hó miatt.

Brassóban ennek elejét akarták venni, a városvezetés már hétfőn közösségi oldalán figyelmeztette a lakosságot, hogy kedd reggel csak azok induljanak útnak autóval, akiknek feltétlenül szükséges. Kiemelték, hogy aki teheti, inkább a helyi tömegközlekedést használja.

Hozzátették,

A narancssárga riasztás alatt lévő városban kedden 40 hókotró dolgozik a hó eltakarításán, amelyek 140 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki.

Télies útviszonyoknak megfelelően zajlik a közlekedés Kolozs megyében is, de nincsenek elzárt útszakaszok – jelezte a megyei önkormányzat.

A román meteorológusok sűrű havazásra figyelmeztető narancssárga riasztást adtak ki a Déli-Kárpátokra és a Keleti-Kárpátok déli részére. A román meteorológiai szolgálat (ANM) előrejelzése szerint erős szélre, hófúvásokra is számítani kell. A narancssárga riasztás kedden 22 óráig érvényes.

Az ANM arra is figyelmeztetett, hogy az 1400 méter fölötti térségekben jelentős vastagságú friss hóréteg rakódik le, így megnő a lavinaveszély.

Magyarországon is havazásra figyelmeztettek

Kedden Magyarországra is havazást mondott a meteorológiai szolgálat, mint írtuk, az ország délkeleti részén kisebb eső, havas eső, helyenként havazás is előfordulhat.

Az előrejelzések hajnali fagyra is figyelmeztettek, valamint

elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki széllökések miatt.

Rovatok