Index Vakbarát Hírportál

Razziát tart a belga és a német rendőrség az Európai Néppártnál

2023. április 4., kedd 15:23

Kedden reggel 9-kor kezdték meg razziájukat a belga és a német rendőrök az Európai Néppárt brüsszeli irodájában. Sajtóértesülések szerint a pártcsalád 2019-es kampányának egyik háttéremberét vizsgálhatják.

Az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli irodaházában tart razziát a belga, illetve a német rendőrség – tudósít róla többek között az Euractiv.

A lap belső információkra hivatkozva arról ír: a rendőrség több számítógépet is lefoglalt, és úgy tudják,

a razziának köze lehet a pártcsalád 2019-es EP-kampányával kapcsolatosan felmerült korrupciós vádakhoz.

A pártcsalád digitális kampányáért felelős kampánymenedzsere akkor a CDU-s Mario Voigt volt, és német lapértesülések szerint a hatóságok az EPP egy türingiai céggel kötött szerződéseit vizsgálják.

Voigtról azt feltételezik, hogy az EPP-vel szerződött türingiai cégtől visszakaphatott valamennyi pénzt. Voigtról a Mitteldeutscher Rundfunk megjegyzi, hogy egy másik korrupciós ügy miatt már tavaly októberben tartottak razziát türingiai otthonában és irodáiban.

A jelenleg türingiai CDU elnöke egyébként tavaly szeptemberben már lemondott a mentelmi jogáról odahaza,

 ugyanakkor jelenleg nem tudni, hogy a két ügy között jelenleg van-e összefüggés.

A razzia tényét az EPP is elismerte egy rövid közleményben, amelyben kifejtik, hogy a jobbközép pártcsalád együttműködik a hatóságokkal, és a mostani razzia összefügg egy türingiai üggyel, azonban azt már nem részletezik, pontosan milyen ok miatt látogatták meg a jobbközép pártcsalád irodáját a két ország bűnüldöző szervei.

Ennél kicsit több információt tudott meg a pártcsaládtól a Politico, amelynek egy meg nem nevezett tisztviselője úgy fogalmazott, hogy a 2019-es kampányban az EPP-vel szerződésben álló vállalkozó és az egyik német alvállalkozója kapcsán nyomoznak a hatóságok.

Időközben ügyvédein keresztül Voigt is kiadott egy közleményt, amelyben azt írja: már a nyomozás eleje óta tagadja a vádakat, szerinte eleve alaptalanok, a nyomozás pedig túlzó és aránytalan.

Rovatok