Index Vakbarát Hírportál

A rendőrség leállította a világ egyik legnagyobb kiberbűnöző oldalát

2023. április 5., szerda 18:54

A rendőrség 17 ország összehangolt munkájának köszönhetően elfogta a világ egyik legnagyobb online illegális piacterének működtetőit. A Genesis Market lopott adatokkal kereskedett, az oldal 80 millió személyes adatot kínált eladásra. A hatóságok 120 embert tartóztattak le.

A Genesis Market többek között bejelentkezési adatokat, IP-címeket, böngészőelőzményeket, sütiket és tartózkodási helyeket értékesített, a csalók az adatok segítségével akár banki és vásárlási felületekre is be tudtak jelentkezni.

Az eladásra kínált bejelentkezési adatok között szerepeltek Facebook-, PayPal-, Netflix-, Amazon-, eBay-, Uber- és Airbnb-fiókok jelszavai. Az információkat megvásárló bűnözőket a Genesis még arról is értesítette, ha egy felhasználó jelszava megváltozott.

A BBC közölte:

EGY GLOBÁLIS BŰNÜLDÖZÉSI AKCIÓban SIKERESEN LELEPLEZTÉK AZ OLDAL MŰKÖDTETŐIT, A BŰNÜLDÖZŐ SZERVEK VILÁGSZERTE RÉSZT VETTEK AZ ÖSSZEHANGOLT RAZZIÁKBAN.

A kedd hajnalban kezdődött rajtaütésekben 17 ország bűnüldöző szervei vettek részt. A műveletet az amerikai FBI és a holland nemzeti rendőrség vezette az Egyesült Királyságban, de közreműködött a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és az ausztrál szövetségi rendőrség is európai országokkal együttműködve.

A hatóságok

VILÁGSZERTE 200 HÁZKUTATÁST HAJTOTTAK VÉGRE, ÉS 120 EMBERT TARTÓZTATTAK LE.

A holland rendőrség elindított egy portált a honlapján, ahol a lakosság ellenőrizheti, hogy az adatai korábban nem kerültek-e veszélybe a Genesis adatlopásai miatt.

Rovatok