Index Vakbarát Hírportál

Pusztító fegyvert vetettek be az ukránok Bahmutban

2023. április 5., szerda 12:03

Az UR–77-es „Meteorit” fegyverek eredetileg a szovjet korszakból származnak, amelyeket leginkább aknamentesítésre használtak az oroszok. Harctéri információk szerint az ukrán csapatoknak sikerült zsákmányolniuk legalább 13 ilyen járművet, amellyel valósággal elporlasztják az orosz katonákat, visszavonulásra kényszerítve őket Bahmutnál.

Több felvétel is bejárta az internetet, amin az látható, hogy az ukránok bevetették az UR–77-es „Meteorit” nevű fegyverüket.

Az eszközt normál esetben aknamentesítésre használják, de képes akár egész épületeket megsemmisíteni egy-egy lövéssel. 

Amint arról korábban már mi is írtunk, az oroszok a donbászi városokban vetették be a fegyvert, de előtte Szíriában is bevetették azt. 

A jármű egy hordozórakétával, valamint két, egyenként 90 méter hosszú, úgynevezett nyújtott töltettel van felszerelve. Az arra szerelt robbanóanyagot a távolból egyszerre lehet felrobbantani, és a robbanás lökéshulláma hatástalanítja a közeli aknákat, utat nyitva ezzel a harci járműveknek.

Meg kell jegyezni, hogy az UR–77 eredetileg egy szovjet aknamentesítő jármű, de Ukrajna a háború kirobbanása előtt egyetlen ilyen eszközzel sem rendelkezett, tehát az ukrán egységek birtokában lévő összes UR–77-es zsákmányolt jármű. A Tendar Twitter-oldal információi szerint

UKRAJNA LEGALÁBB 13 UR–77-ESt szerzett meg az oroszoktól a háborúban.

A blog szerint az ukrán csapatoknak sikerült némiképp visszaszorítani az oroszokat, miután az egyik UR–77-es „egyenesen az orosz állásokat találta el, ahol a töltet valósággal elporlasztotta a katonákat”.

A háború fejleményeit szerdán is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok