Index Vakbarát Hírportál

Gyanús lélegeztetőgép-vásárlás miatt négy év börtönbüntetést kapott egy boszniai kormányfő

2023. április 5., szerda 16:41

A balkáni országban egy gyümölcsfeldolgozó vállalat kapott közvetlen megbízást az egészségügyi berendezések beszerzésére, melyek később használhatatlannak bizonyultak. Magyarországon sem volt minden rendben a lélegeztetőgép-beszerzések körül.

Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy boszniai bíróság Fadil Novalicot, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a miniszterelnökét, valamint két társát, mert a koronavírus-járvány ideje alatt gyanúsan magas összegekért vásároltak kínai lélegeztetőgépeket - közölte a Klix.ba boszniai hírportál szerdán.

Az esetet idéző MTI beszámolója szerint egy gyümölcsfeldolgozó vállalat kapott közvetlen megbízást a lélegeztetőgépek beszerzésére, a szerződést pedig a polgári védelmi igazgatóság vezetője írta alá. A vádiratban az állt, hogy 

a száz lélegeztetőgép megvásárlására a gyümölcsfeldolgozó körülbelül ötmillió eurót (1,89 milliárd forint), védőfelszerelés vásárlására pedig további másfél millió eurót (565,7 millió forint) kapott az államtól.

Fadil Novalicot hivatali visszaélés vádjában találták bűnösnek, míg Fikret Hodzicnak, a gyümölcsfeldolgozó vállalat vezetőjének öt évet, Fahrudin Solaknak, a polgári védelmi igazgatóság vezetőjének pedig hat évet kell börtönben töltenie csalás és pénzmosás miatt.

A nyomozás azt követően indult meg már 2020-ban, amikor kiszivárgott a sajtóban, hogy a lélegeztetőgépeket egy nem orvosi műszerek beszerzésével foglalkozó vállalaton keresztül szerezték be Kínából. 

Az ügyészség ezt követően megállapította, hogy a vásárolt lélegeztetőgépek a koronavírussal fertőzöttek legalapvetőbb ellátásának biztosítására sem alkalmasak.

A vádlottak a kétéves eljárás alatt végig ártatlannak vallották magukat, és azt állították, csak a közjó érdekében cselekedtek. Fadil Novalic ügyvédje bejelentette: fellebbeznek az ítélet ellen.

Emlékezetes, Magyarország kormánya 2020-ban összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt, összesen 300 milliárd forint értékben. Később az állami nyilvántartásból kiderült, hogy felesleges volt ennyi készüléket beszerezni. 2021 szeptemberben végelszámolással megszüntették azt a céget, amely a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésén nyerészkedett. A cég egy év alatt 216-szorosára növelte az árbevételét azzal, hogy a koronavírus-járvány első hullámában az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a külügyminisztériummal. 

Rovatok