Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden megszólalt arról, hogy veszélyes-e a mesterséges intelligencia

2023. április 5., szerda 10:57

Joe Biden amerikai elnök tudományos és technológiai tanácsadóival találkozott a Fehér Házban, ahol megvitatták, hogy milyen kockázatokat és lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia az emberek, a társadalom és a nemzetbiztonság számára.

Joe Biden kedden ült össze a tudományos és technológiai tanácsadóival a Fehér Házban. Amikor a találkozó elején megkérdezték tőle, hogy veszélyes-e a mesterséges intelligencia, Biden elmondta, hogy mit gondol erről. 

Még nem lehet tudni. Lehetséges

– vélekedett az amerikai elnök, majd elmondta a tanácsadóknak, hogy a mesterséges intelligencia segíthet a betegségek kezelésében és az éghajlatváltozás problémájának megoldásában, de fontos lenne a kockázataival is foglalkozni. Úgy véli, a technológiai vállalatoknak nagy felelősségük van abban, hogy termékeik biztonságosak legyenek.

Az elnök szerint a közösségi média jó példa arra, hogy óvintézkedések hiányában mekkora károkat tud okozni a technológia a mentális egészséget és az önképet illetően, különösen a fiatalok körében – írja a Cybernews.

Elsősorban az adatvédelem miatt aggódnak 

Joe Biden megismételte a kongresszushoz intézett felhívását, miszerint el kell fogadni egy kétpárti adatvédelmi törvényt, amely korlátozná a technológiai vállalatok által gyűjtött személyes adatokat, betiltaná a gyermekeket célzó reklámokat, és a termékfejlesztés során az egészséget, valamint a biztonságot helyezné előtérbe. 

A találkozó alatt több, mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalat részvényárfolyama is bezuhant.  

Mint nemrég megírtuk, egy belga férfi öngyilkos lett, miután hetekig tartó, nyugtalanító beszélgetést folytatott egy Eliza nevű, mesterséges intelligenciával működő chatrobottal. Egy uniós ország pedig máris úgy döntött, hogy adatvédelmi okokból betiltja a ChatGPT-t.

(Borítókép: Joe Biden tárgyal a tudományos és technológiai tanácsadóival 2023. április 4-én. Fotó: Kevin Dietsch / Getty Images)

Rovatok