Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az amerikai hibrid hadviselés egyes formái teljesen példátlanok, még a hidegháborúban sem léteztek

2023. április 5., szerda 21:29

Nyugati különleges szolgálatok vesznek részt az orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásokban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács szerdai tanácskozásán. Az orosz államfő szerint „az Egyesült Államok színes forradalmakat támogató politikája provokálta ki a jelenlegi ukrajnai válságot”.

„A neonácik és bűntársaik nemcsak a szövetségi állam új alakulatainak területén aktívak, hanem Oroszország más régióiban is követnek el bűncselekményeket. Minden okunk megvan rá, hogy azt állítsuk, harmadik országok, nyugati különleges szolgálatok is részt vesznek az ilyen diverzánsakciók és terrortámadások előkészítésében” – hangoztatta az orosz államfő.

Putyin kifogásolta, hogy „a kijevi rezsim kíméletlen rakétatámadásokat intéz a civilek ellen, emellett pedig rendszeresen indít terrortámadásokat kormányzati és rendvédelmi tisztviselők, újságírók, közéleti személyiségek, iskolai és egyetemi tanárok ellen, ehhez felhasználva a fel nem számolt földalatti ellenállást, így a neonáci és egyéb radikális csoportokat”.

Mint mondta, Oroszország „új régióinak” lakóit meg kell védeni „az önkény és az erőszak ellen”, és fel kell lépni ezeken a területeken a szervezett bűnözés ellen. Feszültnek minősítette „az Új-Oroszország történelmi orosz területein” kialakult helyzetet.

Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára közölte, hogy az Ukrajnától elcsatolt „új régiókban” pótlólagos intézkedéseket hoznak a diverzánsok és a helyzet destabilizálására tett kísérletek ellen. Az állította, hogy Kijev ezeken a területeken az Egyesült Államok és szövetségesei támogatásával fokozza a „terroristatevékenységet”.

 Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a régióban felkészült az ellentámadásra, amely bármely pillanatban elindulhat.

Színes forradalmak

Az Egyesült Államok színes forradalmakat támogató politikája provokálta ki a jelenlegi ukrajnai válságot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök 17 új moszkvai nagykövet szerdai megbízólevél-átadási ünnepségén. 

Kedves nagykövet asszony, nem akarom elrontani a megbízólevelek átadásának magasztos hangulatát, és tudom, hogy ön talán nem ért egyet a véleményemmel, de ma nem tehetem meg, hogy ne mondjam ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájában az olyan eszközök alkalmazása, mint az úgynevezett színes forradalmak támogatása vagy a 2014-es kijevi államcsíny támogatása vezetett el végeredményben a jelenlegi ukrán válsághoz, és hozzájárult az amerikai–orosz kapcsolatok romlásához

– mondta az elnök Lynne Tracy új amerikai nagykövethez szólva.

Putyin leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok kizárólag az egyenlőség, egymás szuverenitásának és érdekeinek tiszteletben tartása, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás elvén alapulhatnak – írja az MTI.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes e kapcsolatok állapotát jellemezve a Sputnik rádiónak azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok már túljutott a viszony hidegháborús szakaszán, és most már a konfliktus forró fázisában tart.

Annak vagyunk tanúi, hogy ez az állam (Egyesült Államok) közvetlenül részt vesz egy hibrid háborúban Oroszország ellen különböző frontokon

– mondta, hozzátéve, hogy az amerikai hibrid hadviselésnek egyes formái teljesen példátlanok, és még a hidegháború idején sem léteztek.

Nem lehetnek győztesei a nukleáris háborúnak

„Hangsúlyozom, hogy az orosz fél teljes mértékben elkötelezettje annak a közismert posztulátumnak – amelyet az utóbbi időben többször is rögzítettek, egyebek között a legmagasabb szinten is –, miszerint egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyet nem szabad kirobbantani” – nyilatkozott.

De az a vakmerő, provokatív, sok tekintetben teljesen agyament mód, ahogy amerikai ellenfeleink egyre tovább viszik a dolgokat az eszkaláció lépcsőjén, az, hogy mennyire elvakítja őket az a teljesen abszurd, semmire sem alapozott hitük, hogy képesek stratégiai vereséget mérni Oroszországra, a kognitív potenciáljuk és általában véve az épeszűségük megkérdőjelezésére késztet

– fogalmazott.

Rjabkov arra figyelmeztetett, hogy Oroszország ellenfelei „a szó legszorosabb értelmében a tűzzel játszanak”.

Vlagyimir Putyin szerint „éppen az EU kezdeményezte a konfrontációt”. Mindemellett kifejezte reményét, hogy az unióval fennálló rossz kapcsolatok a múltat képezik majd, és a kölcsönös együttműködés logikája fog érvényesülni.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Sputnik / Gavriil Grigorov / Kremlin / REUTERS)

Rovatok