Index Vakbarát Hírportál

Legalább 12 embert ölhetett meg egy indonéz sámán

2023. április 6., csütörtök 19:23

Az indonéz rendőrség letartóztatott egy falusi sámánt, akit legalább 12 ember megölésével vádolnak, miután több holttestet találtak a férfi kertjében eltemetve.

A 45 éves Slamet Tohari elismerte a rendőrségnek, hogy több tucat embert temettek el a földjén. A közép-jávai Banjarnegarában lévő otthonában élő ügyfelei előre kitervelt meggyilkolásával vádolják − írta meg a BBC

A rendőrség szerint azt ígérte kuncsaftjainak, hogy varázslatos módon megsokszorozza a pénzüket, és amikor az ügyfelek vissza akarták kapni a díjat, amit kifizettek neki, megmérgezte őket. A férfit a héten tartóztatták le, miután legutóbbi állítólagos áldozatának fia elmondta a rendőrségnek, hogy Tohari otthona volt apja utolsó ismert tartózkodási helye.

Az áldozattal a családja március 24-e óta nem tudott kapcsolatba lépni. WhatsApp-üzenetben közölte a fiával tartózkodási helyét, és megkérte, hogy értesítse a rendőrséget, ha március 26-áig nem tér vissza. Másnap feljelentést tettek a rendőrségen.

A hatóságok ezután hétfőn elmentek Tohari Wanayasa körzet Desa Balun falujában lévő házához, ahol a közelben több sekély sírra bukkantak. Néhány sírba két-három áldozatot temettek el együtt. Mindegyikben egy üveg ásványvizet is találtak.

A rendőrség szerint az áldozatok 25 és 50 év közöttiek voltak, és néhányukat már hat hónapja eltemették.

A holttesteken nem látszott erőszakra utaló jel, és nem világos az sem, hogy az összes áldozatot azonosították-e már. A rendőrség nem adott tájékoztatást arról, hogy volt-e már nyomozás ezekben az esetekben. 

Tohari nem tagadta a gyilkosságokat. Korábban, 2019-ben már került börtönbe pénzhamisítással kapcsolatos bűncselekmények miatt, a mostani vádak miatt pedig halálbüntetés fenyegeti. A rendőrség szerint Mbah Slamet (Slamet nagypapa) néven állította be magát sámánnak, aki 70 millió rúpiát (1,6 millió forintot) 5 milliárd rúpiává tudott megsokszorozni. Úgy vélik, hogy Tohari 2020 óta gyilkolta áldozatait.

A rendőrség szerint áldozatait egy nappali rituáléra csalta a házába, ahol aztán kálium-cianiddal és nyugtatóval kevert italokat adott nekik. A rendőrség őrizetbe vette egy bűntársát is, aki a közösségi médiában hirdetett pénzszaporító szolgáltatásokat. 

Szakértők a BBC-nek elmondták, hogy Indonéziában gyakoriak a pénzszaporító csalások, és a közösségi médiában számos bejegyzés hirdet ilyen szolgáltatásokat. Azért lehetnek sikeresek, mert az országban továbbra is erős az okkultizmusba vetett közösségi hit.

Imam Prasodjo szociológus az Indonéziai Egyetemről a BBC-nek elmondta: időbe telik, amíg az embereket felvilágosítják ezekről az átverésekről, és a rendőrségnek gyorsabban kell fellépnie ellenük.

Rovatok