Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálták a ChatGPT-t idegenvezetőként, teljes káosz lett a vége

2023. április 6., csütörtök 21:07

Kétségtelen, hogy a mesterséges intelligencia egyszer képes lesz egy utazás megszervezésére, sőt arra is, hogy helyettesítsen egy idegenvezetőt. Ettől egyelőre azonban még távol áll.

Egy vakációt megszervezhet egy utazási iroda, manapság azonban egyre többen veszik saját kezükbe a sorsuk irányítását, és egyedül vásárolják meg a legkedvezőbbnek tűnő jegyeket, hogy eljussanak kiszemelt úti céljukig, ahol közvetlenül vagy közvetítők révén szállást foglalnak, a látványosságokat pedig a neten böngészve gyűjtik út előtt csokorba.

Az utazási iroda felszámítja a költségeit, a saját szervezés időigényes, így az NBC stábja kipróbálta a harmadik lehetőséget: a mesterséges intelligenciától várt segítséget egy egynapos római kalandozás megszervezéséhez – történetesen tehát abban az országban, ahol adatvédelmi okokból a minap azonnali hatállyal betiltották a ChatGPT használatát.

Elöljáróban azért tisztázzuk: a kommunikáló robotot, a chatbotot nem kimondottan utazásszervezésre tervezték, mégis képes arra, hogy a felhasználói preferenciák alapján személyre szabott útvonalakat állítson össze. A ChatGPT viszonylag gördülékeny, hisz a net végtelennek mondható adatbázisán képezték ki, hatalmas hátránya azonban – vélhetően átmenetileg –, hogy még nem képes elválasztani a helyest a pontatlantól. Az elmúlt hónapokban néhány ellentmondásos és felháborító válaszával került a címlapokra.

A római kirándulásra a szintén a mesterséges intelligencián alapuló iplan.ai mobilon működő utazástervezőt, valamint az usevacay.com-ot, egy, az OpenAI GPT-technológiáját alkalmazó szállástervezőt használták. Ez utóbbi úgy hirdeti magát, hogy mézeshetek megszervezésére is tökéletes választás.

Hajnal a Szent Péter téren

Az iplan.ai, az „intelligens utazástervező” néhány másodperc alatt „személyre szabott utazási tervet készít bármilyen kiránduláshoz” – legalábbis ezt állítják a fejlesztői. A felülete egyszerű és felhasználóbarát: kiválasztható a város (Budapest még nem szerepel a listában), az ott töltött napok száma, a látogató érdeklődési köre, költségvetési kerete és a megálmodott napszak. Az egyes helyszínek értékelését a Google térképéről kölcsönözték.

Az applikáció egy eszpresszó elfogyasztása alatt készített egy részletes, éjszakába nyúló útitervet, amely magától értetődően tartalmazta Róma legnépszerűbb nevezetességeinek, köztük a Colosseumnak és a Trevi-kútnak a megtekintését, ráadásul az ebéd és vacsora elköltésére, sőt előtte egy étvágygerjesztő aperitifre is javasolt alkalmas helyszíneket.

A terv eszményinek tűnt, az időzítés azonban még hagy némi kívánnivalót maga után.

A vatikáni Szent Péter tér ugyanis hajnali háromkor kordonokkal lezárt, és egy behatolással próbálkozó illetéktelent valószínűleg a legjobb esetben is elkergetnének a biztonságra felügyelő carabinierik, netán a svájci gárda. A vatikáni múzeum sem nyit ki fél hatkor, amint azt a ChatGPT javasolja, amely viszont két órát szánna a Trevi-kút megtekintésére. Ennyi idő alatt valószínűleg sok aprót lehetne szórni a kegyhelynek tartott szökőkútba, a gyakorlatban azonban erre egy-két perc is elég.

Túlzásnak tűnik az a három óra is, amit a mesterséges intelligencia a Róma ebédlőjének nevezett Piazza Navona megtekintésére javasol – ennyi idő alatt ugyanis nemcsak egy kiadós étkezésre futja a megannyi étterem valamelyikében, hanem testedzésre vagy kocogásra is, amivel az esetleges súlyfelesleg részben ledolgozható.

Kígyózó sorok és sorok

Az eszményinek nem nevezhető időbeosztás alapján a tesztelők a Colosseum felé vették az irányt, de nemcsak nekik támadt ez az ötletük. A jegypénztárak előtt még akkor is sorokban álltak az emberek, amikor az aznapra szóló jegyek már régen elkeltek.

A ChatGPT arra a kérésre, hogy javasoljon egy közeli látványosságot, a Forum Romanum meglátogatását indítványozta, ahol az ókori Rómában választásokat, tárgyalásokat és felvonulásokat tartottak. Itt se volt sokkal rövidebb a sor, mint a Colosseum előtt. A mesterséges intelligencia mentségére szóljon, hogy a fejlesztők nem valós idejű reagálásra szánták, mivel felkészülési időszaka 2021-ben megszakadt. A ChatGPT egyelőre alkalmatlan a megfelelő időpontok meghatározására vagy időjárási előjelzésre.

Első lépésben valószínűleg ez lenne a legnélkülözhetetlenebb tulajdonsága.

Útmutató, nem szentírás

Az okafogyott séta után a másik, a szintén mesterséges intelligenciát alkalmazó felület, a usevacay.com a személyes preferenciák alapján egy népszerű éttermet, a Da Enzo al 29-et ajánlotta ebédidőben a város egyik legfestőibb negyedében, a Trasteverében. A családi vállalkozásban működő étteremben nincs előzetes asztalfoglalás, így a turisták tömött sora egy háztömbnyire nyúlt el. Mindannyian abban reménykedtek, hogy belátható időn belül asztalhoz jutnak.

Miután ez sikerült, a javasolt fogásokat már ontotta magából az alkalmazás. A híres római cacio e pepe, a sajttal és borssal meghintett pasta utána pedig a tiramisu tökéletes volt.

A művészetre rákérdezve az első találat a Galleria Corsini képtár volt, ahol olasz reneszánsz mesterek, köztük Caravaggio és Raffaello festményei láthatók – ráadásul sorban állás nélkül.

A két alkalmazás fejlesztője külön-külön elismerte, hogy „még mindig van hová fejlődni”.

A technológiát még csiszolgatják, de világossá tették: egyelőre inkább útmutatóként, mintsem evangéliumként kell kezelni.

(Borítókép: A római Trevi-kút 2021. június 7-én. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok