Index Vakbarát Hírportál

Nem tudott felszállni a Wizz Air gépe, több száz utas rekedt Berlinben

2023. április 6., csütörtök 12:40

Csaknem kétszáz utas rekedt Németországban, miután a Wizz Air Berlinből Budapestre tartó járata nem indult el időben. A gépnek szerdán 14 óra 45 perckor kellett volna felszállnia, de előreláthatólag csak egy nappal később, csütörtökön 14 órakor indul el Budapestre.

Szerdán 14 óra 45 perckor kellett volna felszállnia annak a Berlinből Budapestre tartó Wizz Air-gépnek, amely több száz utast hagyott Németországban.

A Napi.hu egy, a német fővárosban dolgozó magyartól megtudta, hogy a becsekkolás után a légitársaság hatszor-hétszer módosította a járat indulási idejét, amiről sms-ben tájékoztatták őket.

A férfi beszámolója szerint két négyeurós utalványt is kaptak az idő alatt, amíg a repülőtéren tartózkodtak, ami egy szendvicsre, egy félliteres ásványvízre vagy üdítőre volt elég. Éjjel fél tizenkettőig hiába várták járatuk indulását.

Úgy tudták, hogy az a fapados gép, amellyel eredetileg Budapestre jöttek volna, meghibásodott, ezért érkezett egy mentesítő repülőgép, amelynek még el kellett mennie Varsóba a légiutas-kísérőkért. 

Elmondása szerint végül szerda este 22 óra 30 perckor felengedték az utasokat a gépre, majd a kifutópályán további 30-40 perces körözés, várakozás után azt mondta a személyzet, hogy valamit még ellenőriznek, és felszállnak, de nem így történt.

23 óra 30 perckor ugyanis ismét leszállították az utasokat a repülőgépről, mivel ilyenkor Berlin már nem enged gépet felszállni, csak landolni. A pórul járt utasokat a légitársaság elszállásolta, majd a férfi csütörtök reggel újabb sms-t kapott, amelyben azt írták, hogy a Budapestre tartó járat 14 órakor indul.

Reagált a légitársaság

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a légitársaságot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a Wizz Air április 5-én Berlin és Budapest között közlekedő járata közvetett okból, rossz időjárási viszonyok miatt nem tudott felszállni.

A repülőgép, mely az utasokat Magyarországra szállította volna, előzőleg az Iași Nemzetközi Repülőtéren ragadt, ahol hózivatar akadályozta meg a felszállást. A légitársaság helyettesítő gépet küldött a berlini repülőtérre, amely sikeresen meg is érkezett, azonban már nem volt lehetősége a létesítmény bezárása előtt elindulnia az utasokkal Budapestre. Ennek következtében a Berlin-Budapest járat leghamarabb a mai napon, április 6-án, várhatóan délben tud felszállni.

– fogalmaztak a közleményben.

„Az utasokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kártalanítja a légitársaság, ennek mértékének vizsgálata a napokban elkezdődik. A Wizz Air elnézést kér minden érintett utastól a kellemetlenségekért” – tették hozzá.

Később az Index egyik olvasója arról számolt be, hogy a légitársaság arról tájékoztatta, hogy amennyiben az utasoknak saját maguknak kellett szállást intézniük a kimaradó járat miatt, akkor az emiatt felmerülő költségeket a Wizz Air ésszerű kereteken belül visszatéríti. Ehhez be kell nyújtani egy kérelmet a légitársaság honlapján keresztül, amelyhez csatolniuk kell a számlákat és bizonylatokat is.

Nem tudott leszállni a Wizz Air gépe Maderián

Mint kedden megírtuk, a Wizz Air budapesti gépe nem tudott landolni Madeirán, a Budapest–Funchal-járat a madeirai erős szél miatt többszöri próbálkozás után sem tudott leszállni a helyi repülőtéren. A Wizz Air az utasokat a mintegy 500 kilométerre fekvő Tenerifére vitte, ahol szállást és ellátást biztosított számukra.

A Wizz Air kommunikációs igazgatója szerdán közölte: a légitársaság kedd este még úgy tájékoztatta utasait, hogy szerdán egy mentesítő járat érkezik, amely átviszi őket Madeirára, és az ott rekedt utasokat visszahozza Budapestre,

az időjárási viszonyok azonban szerdán tovább romlottak, a szél erősebb lett, és a járatot törölték

– mondta Radó Sándor, aki hozzátette: a Wizz Air gépe Teneriféről – a menetrend tartása érdekében – szerda délután visszaindult Budapestre. Az igazgató azt is jelezte: a társaságon kívül álló okok, a rossz időjárási viszonyok miatt hiúsult meg az utazás, de észszerű határokon belül megtérítik a járatkimaradások miatt az utasok szállásköltségeit.

Rovatok