Index Vakbarát Hírportál

Benjámin Netanjahu: Ellenségeink megfizetnek minden agresszióért

2023. április 7., péntek 06:31

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a biztonságpolitikai kabinet csütörtök esti ülésének kezdetén kijelentette, hogy „Izrael ellenségei megfizetnek minden agresszióért”, miután délután Libanonból harmincnégy rakétát indítottak Izrael északi részei ellen.

A kabinet ülése előtt a biztonsági szervek vezetői helyzetértékelést tartottak a miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel, amiből kiderült, hogy Izrael északi és déli részén is támadásokkal teli éjszaka várható. A katonai csapások intenzitását Libanonban várhatóan a biztonságpolitikai kabinet fogja meghatározni.  

Ellenségeink újra felfedezik, hogy a próbatétel pillanataiban Izrael polgárai egységesek, és támogatják a hadsereg és a többi biztonsági erő fellépését országunk és polgáraink védelme érdekében 

– jelentette ki Netanjahu a kabinet ülésének elején.

„Az izraeli belső vita nem akadályoz meg bennünket abban, hogy fellépjünk ellenük, ahol és amikor csak szükség van rá. Ebben kivétel nélkül mindannyian egységesek vagyunk” – tette hozzá az utóbbi hetek több százezres, a kormány jogrendet megváltoztató törvényjavaslatai elleni tüntetésekre utalva.

„Nem érdekünk a Templom-hegyi status quo megváltoztatása. Nyugalomra szólítunk fel, és határozottan fellépünk az  erőszakhoz folyamodó szélsőségesekkel szemben” – hangoztatta az izraeli kormányfő az Al-Aksza mecsetnél történt összecsapásokkal kapcsolatban, melyeknél palesztinok százait tartóztatták le, akik elbarikádozták magukat és kövekkel dobálták a rendőröket, és ahol szélsőségesen vallásos zsidók állatáldozatokat próbáltak volna bemutatni.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Dani Hagari a vezérkari főnök helyzetértékelésének végén csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy a Libanonból érkező lövedékekért az iszlamista Hamász szervezet a felelős.

Libanon állam felelőssége, ha tüzelnek a területéről. A hadsereg fokozott készültségben van, és megvizsgáljuk, ki tudott a lövésekről, és hogy az irániak érintettek voltak-e benne

– tette hozzá Hagari.

A biztonságpolitikai kabinet csütörtök este mintegy két hónapos szünet után ült össze, miután Libanonból 34 rakétát lőttek ki izraeli területre, aknákat lőttek a libanoni határnál fekvő Metullára, széder este rakétákat indítottak a Gázai övezetből a szomszédos déli területekre, és éjszaka már második napja zajlottak összecsapások Jeruzsálemben a Templom-hegyen az Al-Aksza mecsetnél a muszlim böjti hónapot, a Ramadánt ünneplő hívők és az izraeli rendfenntartók között.

Erőfeszítéseket teszünk a frontok szétválasztására, és hogy ne rángassanak bele minket egy teljes eszkalációba, de természetesen az elrettentés helyreállítása mellett. Gázában súlyos válaszlépés lesz az északi történésektől függetlenül

– mondták biztonsági tisztviselők.

A gázai határtól északra eső városban, Askelónban, valamint az északi határnál Nahariában és Karmielben is megnyitották az óvóhelyeket. Jichák Hercog államelnök támogatásáról biztosította a rakéták fenyegette észak- és dél-izraeli településeket.     

Arra kérem a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a nemzetközi jog durva megsértését, ne nyújtson kezet a terrorizmusnak és az ártatlanok bántalmazásának

– mondta Hercog arra utalva, hogy Izrael civilek lakta településeit vették célba a rakéták.

Beni Ganz és Jaír Lapid, az ellenzék vezetői csütörtök este támogatásukról biztosították a hadsereget. „Azt mondom ellenségeinknek, hogy amikor a lakosaink házaira lövöldöznek, akkor nincs koalíció és nincs ellenzék” – közölte Ganz.

Rovatok